Chef-kok

Chef-kok Arne Ramak

Chef-kok Arne Ramak heeft als doel om kwaliteit op elk gewenst niveau aan te kunnen bieden. Maatwerk is zijn vak. Het combineren van smaken om zo de ideale culinaire beleving te kunnen geven, waarbij het niet uit maakt of dit nu is binnen een gerecht, een menu of een geheel evenement. Met het AR. label bedient Arne Ramak ondernemers en gasten en ontwikkeld hij gezamenlijk aan een bijzondere totaalervaring.

Meer over Chef-kok Arne

Bent u, of kent u een chef-kok?

Kent u een chef-kok en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een chef-kok en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van chef-kok

Iedere chef-kok weet het: liefde gaat door de maag. Dat maakt de kunst van koken erg gewild; iedereen wil immers een heerlijke vissoep of tiramisu op tafel kunnen zetten. Echter weinig mensen beheersen deze kunst tot in de puntjes. Alleen een chef-kok heeft hiervoor over (gehad) wat het vraagt: tijd, geduld en perfectionisme.

Hoelang eten bestaat, bestaat koken, en dus zijn er koks. De naam chef-kok bestaat echter pas zo’n 100 jaar. Zo lang geleden heeft de Franse chef-kok Auguste Escoffier de keuken onderverdeeld in rangen, waarbij de chef-kok de hoogste is. Daarna volgt de sous-chef, die de chef-kok bijstaat en eventueel vervangt. Onder de sous-chef vinden we de Chef de partie, die verantwoordelijk is over een gedeelte van de keuken. Denk aan poissonnier, de visafdeling, of de saucier, voor sauzen vlees, gevogelte en wild.

Verantwoordelijkheden chef-kok

Dit schema laat zien dat je niet zomaar een chef-kok wordt. Een opleiding voor dit ambacht duurt zo’n drie jaar en daarna mag de afgestudeerde vaak nog niet eens aan de slag als chef de partie. Pas na een aantal jaren ervaring, krijgt hij of zij verantwoordelijkheid over een keuken en kan daarna pas doorgroeien naar sous-chef en vervolgens chef-kok. Hoewel je als chef de partie een hollandaisesaus maakt, is het de chef-kok die het recept - al dan niet in samenspraak - bedenkt, toekijkt op de uitvoering van het maken, en hier de verantwoordelijkheid over draagt.

Taken chef-kok

De chef-kok weet precies welke groenten, kruiden, saus en manier van bereiding bij elkaar passen. De combinatie van de chef-kok zal dan op de menukaart komen van het restaurant of hotel. Het is ook de chef-kok die de ingrediënten hiervoor in huis haalt - natuurlijk de beste die er te vinden zijn. Naast het bedenken, beoordelen en verzorgen van het eten, doet hij of zij dit ook met zijn personeel. Een chef-kok neemt zijn staf aan, begeleidt ze en beoordeelt ze. Hiermee is deze ambacht niet alleen een van de gewildste, maar ook een van de lastigste ter wereld.