Diabetische voet | Oorzaak - Symptomen - Behandeling

diabetische voet

Diabetische voet

Een diabetische voet ontstaat als gevolg van de ziekte Diabetes Mellitus (Diabetes). De diabetische voet zorgt veelal na enkele jaren van de ziekte voor verschillende voetproblemen. Voetproblemen door diabetes ontstaan vaak door bloedvatafwijkingen in de voeten. Door slechtere doorbloeding hebben mensen met een diabetische voet vaak ongevoelige voeten en een vergrote kans op niet of slecht helende wonden. Bij slechte verzorging kan infectie plaatsvinden, waardoor in het ergste geval de voet geamputeerd moet worden. Orthopedische schoenen bieden veelal een goede uitkomst voor diabetische voeten doordat de doorbloeding in de voet verbeterd en gestabiliseerd kan worden.

Oorzaak van een diabetische voet:

Diabetes is een ongeneeslijke stofwisselingsziektes die voor problemen met de aanmaak of verwerking van insuline zorgt. Door het tekort aan insuline kan lichaam onvoldoende energie uit suikers halen. De overgebleven suikers blijven vervolgens in het bloed zitten, waardoor de bloedvaten op hun beurt aangetast worden. Bijvoorbeeld door aderverkalking (atherosclerose) worden bloedvaten vernauwd wat leid tot slechtere doorbloeding.

Veel mensen (40-50%) die langer dan 6 jaar diabetes hebben krijgen te maken met enige mate van een diabetische voet. De oorzaak van de diabetische voet is te wijten aan de aangetaste en vernauwde bloedvaten, waardoor de doorbloeding in de voet belemmerd wordt. Het gebruiken van slechte of klemmende schoenen kan het proces versnellen doordat de doorbloeding in de voet verder belemmerd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de voetproblemen eerder optreden.

Symptomen van een diabetische voet:

Eenmaal diabetes patiënt is het noodzaak om uw huisarts of diabetesverpleegkundige regelmatig naar uw voeten te laten kijken. Ook moeten de voeten zelf dagelijks geïnspecteerd worden. Door alert te zijn op bepaalde symptomen kunnen bepaalde complicaties echter beperkt of voorkomen worden. Hierbij kan gelet worden op de volgende punten:

 • Wondjes op en rond de voeten;
 • Huidbeschadigingen en voetschimmel;
 • Extreme eeltvorming aan de onderkant van de voet;
 • Verminderd gevoel in de voet of tenen door slechte doorbloeding;
 • Verkleuring van de tenen (veelal wit of blauw);
 • Overgevoelig voor zelfs lichte druk;
 • Pijnklachten in de avond of tijdens het slapen die verbeteren door het been te laten hangen;
 • Pijnklachten bij of na inspanning die kunnen wijzen op verslechterde doorbloeding (etalagebenen).

De mate van de klachten bij een diabetes voet verschillen per persoon. Aan te raden is om de huisarts of diabetesverpleegkundige direct in te lichten zodra er symptomen zijn van bovenstaande klachten.

Behandeling van een diabetische voet:

Dieetvoorschriften in combinatie met tabletten of toediening van insuline zijn vaak basis behandelingsmethoden voor die mensen met diabetes krijgen. Initieel dragen ze bij aan voorkoming van de diabetische voet en later helpt de behandeling om verdere adervernauwing tegen te gaan.
Goede voetverzorging is daarnaast altijd belangrijk om verdere klachten tegen te gaan. Het is belangrijk om zelf de volgende punten met name in acht te nemen:

 • Was de voeten dagelijks met lauw water en weinig zeep;
 • Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen;
 • Draag sokken zonder dikke naden en verschoon ze elke dag;
 • Draag goed passende schoenen met indien nodig steunkousen;
 • Verwijder voor zover mogelijk eeltplekken aan van de voet;
 • Voorkom overmatige belasting van de voeten.

Wanneer het moeilijk is om de voetverzorging zelf te doen of er zijn aangepaste schoenen nodig, dan is het raadzaam om het volgende te doen:

 • Maak een afspraak bij de pedicure zodat de nodige voetverzorging (verwijderen eelt en verzorgen wondjes) voor de diabetische voet kan plaatsvinden.
 • Maak een afspraak bij een podotherapeut die u kan ondersteunen bij het verminderen, compenseren of opheffen van uw klachten.
 • Het laten aanmeten van orthopedische schoenen. Een orthopedisch schoenmaker zorgt ervoor dat de schoenen veel beter passen door ze helemaal op maat te maken. Het resultaat is dat een diabetische voet zoveel mogelijk ontlast wordt.

Meer informatie:

Voor meer informatie over een diabetische voet en de behandelingen:
- Meer uitleg over voetproblemen door het Diabetesfonds.
- Een overzicht van goede diabetische voet pedicures en podotherapeuten in Amsterdam en Rotterdam. (overzicht volgt spoedig)
- De orthopedische schoenmaker aangeraden door David Reader.

Ambachtslieden