Diamantslijper

Diamantslijper Marie-Louise Bartels

Diamantslijper Marie-Louise Bartels is werkzaam als diamantslijper voor het bedrijf Gassan Diamonds uit Amsterdam. Ze koos voor een opleiding tot goud- en zilversmid in Amsterdam en vervolgde haar carrière met een specifieke diamantslijpersopleiding aangeboden door de Amsterdamse diamantbedrijven. Inmiddels heeft Marie-Louise de leiding over alle diamantslijpers bij Gassan Diamonds en beoordeeld ze tevens de kwaliteit van de geslepen diamanten.

Meer over Diamantslijper Marie-Louise

Diamantslijper Pauline Willemse

Diamantslijper Pauline Willemse is werkzaam voor Coster Diamonds, dat al sinds 1840 niet alleen een gevestigde naam is in Amsterdam, maar ook in de diamantwereld. Pauline heeft een gedreven karakter en beschikt over een speciaal talent voor precisiewerk. Met een wereldrecord voor het slijpen van het kleinste diamantje ter wereld en een titel als meester diamantslijper en -snijder is ze een vakvrouw waar we trots op mogen zijn!

Meer over Diamantslijper Pauline

Bent u, of kent u een Diamantslijper?

Kent u een diamantslijper en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een diamantslijper en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van Diamantslijper

‘Diamonds are a girl’s best friend’, zong Marilyn Monroe niet voor niets. Ze zijn de meest begeerde edelstenen die er voor vrouwen bestaan. En vergis je niet: ook voor mannen zijn diamanten gewilde objecten. Diamanten impliceren immers rijkdom, macht en boven alles esthetisch inzicht, want deze edelsteen is niet alleen het beroemdst, maar ook het mooist in haar soort. De diamant: het hardste materiaal op aarde. Wie bewerkt zoiets? Dit is het vak van de diamantslijper!

Voor een vrouw die net ten huwelijk is gevraagd, is elke trouwring met een diamant prachtig. Toch is er verschil in kwaliteit van de diamanten: de ene is wel degelijk mooier of kwalitatief beter dan de andere. Het is onder meer een van de taken van de diamantslijper dit te zien. Alhoewel de ‘gewone mens’ bij een diamant al snel denkt aan een witte - of beter gezegd kleurloze - edelsteen, weet de diamantslijper bijvoorbeeld dat de meest kostbare de gekleurde zijn. De diamantslijper ziet het liefst roze of rode diamanten, die zijn namelijk het meest zeldzaam en hard, dus ook het duurst. Het waren dan ook diamantslijpers die tientallen jaren geleden een kleurenschem hebben opgezet met de beoordeling van de verschillende kleuren van diamanten. Maar er zijn nog meer dingen waar een echte diamantslijper op let bij het zien van deze steen. Om precies te zijn, op de vier C’s: Carat (gewicht), Clarite (zuiverheid), Cut (slijpvorm) en - daar is ‘ie dan - Color (kleur).

Werkzaamheden diamantslijper

De mooiste diamanten zijn vaak te vinden in sieraden; het bekendste voorbeeld daarvan is uiteraard de trouwring. Diamanten met mindere kwaliteit, staan diamantslijpers vaak af aan de industrie. Wat de kwaliteit en waarde ook is: een ware diamantslijper weet iedereen te overtuigen van de juiste waarde van een diamant en deze voor de beste prijs te verkopen.

Diamantslijpers in Nederland

Alhoewel een diamantslijper internationaal handelt, vindt de meeste handel plaats dichtbij huis. Met vier diamantbeurzen per jaar is Antwerpen het echte walhalla voor een diamantslijper, maar ook ons eigen Amsterdam heeft een goed bezochte diamantenbeurs en is daarmee een belangrijke plek in de handel van de beroemdste edelsteen ter wereld.