Framemaat Racefiets
Framemaat racefiets

Framemaat Racefiets

Een framemaat racefiets dat precies klopt bij uw lengte is niet alleen prettig tijdens het fietsen, maar ook zeer belangrijk als het gaat om voorkomen van blessures of eventueel last aan het lichaam na een sportinspanning. Een racefiets wordt intensief gebruikt en tijdens dit gebruik heeft het lichaam dan ook te maken met de nodige fysieke inspanningen.

Het is dus des te belangrijk om een racefiets te hebben met de juiste framehoogte. Alleen zo kunt u optimaal genieten van comfort tijdens het rijden en een optimale fietssnelheid. De framehoogte kan eenvoudig worden berekend en wanneer u dit nauwkeurig doet, geniet u des te meer - en langer - van uw fiets en de sport.

WAT HOUDT EEN FRAMEMAAT RACEFIETS IN?

De framemaat van uw racefiets heeft te maken met lichaamsmaten en is gelijk aan de lengte van de zitbuis van uw fiets. De zitbuis van de fiets vertelt over de afstand tussen de bovenkant van de zitbuis en het 'hart' van de trapas. Als u een ervaren racer bent, weet u vast waar dat over gaat. Zo niet, dan is het misschien goed om u in te lezen, alvorens u besluit tot het aanschaffen van een geschikte racefiets.

Damesfietsen zijn verkrijgbaar met framematen vanaf maat 51, tot en met 61 cm. Herenfietsen zijn - eigenlijk net als bij schoenen en kleding - in grotere maten beschikbaar, waarbij geldt: maat 54 tot 66 cm. Deze maten worden ook wel omschreven als zijnde een S, M, L of XL. Best een beetje te vergelijken met kleding dus!

WAT IS DE FRAMEMAAT VAN MIJN RACEFIETS?

Natuurlijk is het wel goed om te weten hoe u erachter kunt komen wat uw framemaat racefiets nu precies is. Want in tegenstelling tot uw kledingmaat, is deze iets moeilijker te berekenen. Het bepalen van uw framemaat racefiets doet u op de blote voeten. U meet de lengte van uw binnenbeen op, wat betekent: van de vloer tot en met uw kruis en vermenigvuldigd dit getal met 0.68. De uitkomst behoort naar beneden te worden afgerond om de juiste framemaat racefiets te bepalen.

Wilt u zeker zijn van uw zaak, laat uzelf dan opmeten bij een specialist of fietsenwinkel. Hier hebben ze vaak een speciaal meettoestel voor het verrichten van deze metingen. Ook kunt u een meerdere tabellen raadplegen die te vinden zijn op internet, hiermee kan een schatting met betrekking tot de beenlengte worden gedaan. Het beste is echter de meting nauwkeurig uit te voeren.

WAAROM IS DE JUISTE FRAMEMAAT VAN EEN RACEFIETS BELANGRIJK?

Eerder in het artikel vertelden we over de toegevoegde waarde van een geschikt framemaat racefiets. Wanneer de racefiets die u aanschaft precies klopt met uw lengte, zult u niet alleen sneller en gemakkelijker vooruit komen, maar wordt ook de kans op blessures of last na een intensieve fietstour verkleind. Wanneer u namelijk niet geniet van een 'goed zittende' racefiets, kan het zijn dat u op een verkeerde manier beweegt. Een verkrampte houding wordt dan snel aangenomen, of de rug wordt teveel gebogen.

Een verkeerde framemaat racefiets kan er ook voor zorgen dat de fiets niet meer correct afgesteld kan worden. Dat wil zeggen dat in geval er iets mis is na aanschaf van de racefiets, dit niet meer te verhelpen valt. Een te klein frame kan zorgen voor een groot hoogteverschil tussen zadel en stuur en een te groot frame kan resulteren in te lange bovenbuis. De afstand tussen het zadel en het stuur kan dan niet goed worden ingesteld. Een goede framemaat racefiets zorgt dus niet alleen voor extra comfort, maar ook voor een verantwoordelijke wijze van sporten - of dit nu professioneel, of voor hobbymatig beoefend wordt.

MEER OVER FRAMEMAAT RACEFIETS

Voor meer informatie over uw framemaat racefiets, het laten aanmeten van uw eigen framemaat racefiets of algemene informatie over racefietsen, kunt u altijd terecht bij framebouwer Dave Braun.

Ambachtslieden