Gereedschapsmaker

Gereedschapsmaker Jaap Sneeboer

Gereedschapsmakers Jaap Sneeboer en Wilma Peelen zijn de gedreven eigenaren van Sneeboer Manufacturing in Bovenkarspel. Het team, dat voornamelijk bestaat uit familieleden, staat internationaal bekend door de hoogste kwaliteit, roestvast staal, hand-gesmeed tuingereedschap dat genoten wordt door kritische tuiniers.

Meer over Gereedschapsmaker Jaap

Bent u, of kent u een Gereedschapsmaker?

Kent u een gereedschapsmaker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een gereedschapsmaker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van Gereedschapsmaker

Een gereedschapsmaker is een ambachtsman met een technische achtergrond. Veel gereedschapsmakers hebben een MBO-opleiding in de richting Metaal of Werktuigbouwkunde gevolgd. Daarnaast zijn er ook opleidingen die zich specifiek op het beroep van gereedschapsmaker richten en kan een gereedschapsmaker zijn kennis of specialisme vergroten door aanvullende opleidingen te volgen gericht op het vervaardigen van matrijzen en stempels. Een gereedschapsmaker geeft diverse metaalsoorten hun gewenste vorm door middel van technieken als; draaien, frezen of wat dacht je van stansen!

Ja, een gereedschapsmaker houdt zich vooral bezig met de vervaardiging van metalen gereedschappen of de metalen onderdelen daarvan. In een productieomgeving is de basis voor veel producten een matrijs. De focus van de gereedschapsmaker ligt in dat geval op de vervaardiging, de montage, het schoonmaken en onderhouden van die matrijzen. Als consument heeft u met een gereedschapsmaker te maken wanneer u de producten uit zo'n productieomgeving afneemt, maar ook wanneer u bijvoorbeeld werkt met handgemaakt tuingereedschap.

Handgemaakte Tuingereedschap

Laten we aannemen dat u een moestuin heeft en dat u graag wilt werken met kwalitatief, duurzaam tuingereedschap. Wanneer dat voor u vervaardigd wordt in een gereedschappenmakerij, heeft de spade die u uiteindelijk in uw handen heeft al een behoorlijke voorgeschiedenis. Begonnen als onderdeel van een metalen plaat, is het blad van de toekomstige spade in de gewenste rechthoekige vorm gesneden, verhit en door de gereedschapsmaker op een aambeeld met een hamer verder bewerkt. Bij dit deel van het proces wordt geen enkele machine gebruikt en dit handwerk heeft tot gevolg dat ieder blad net iets anders van vorm en grootte kan zijn. Om aan u hetzelfde kwalitatieve gereedschap te kunnen leveren als aan andere afnemers, wordt ieder blad vervolgens zo gesneden dat het aan een uniforme maatvoering voldoet.

Nadat het gesneden is, wordt het blad wederom verhit en krijgt het vervolgens in een machine, onder grote druk, de gewenste bolling. Daarna wordt het blad voorzien van een huls waarin in een latere fase de houten steel geplaatst kan worden. Dit aanzetstuk is van een wat lichter metaal en wordt eveneens door de gereedschapsmaker vervaardigd en aan het blad gelast. Tenslotte wordt het blad gereinigd en wordt het zo bewerkt dat lasnaden onzichtbaar zijn en het blad glanst en op de juiste scherpte gebracht is. Goedbeschouwd is na deze handeling het blad voor uw spade klaar en zodra daar ook de steel aan gemonteerd is, kunt u er in uw tuin mee aan het werk. En hoewel de kans klein is dat uw gereedschap na dit intensieve proces kapot gaat of beschadigd raakt, kunt u ook in dat geval bij de gereedschapsmaker terecht.

De Gereedschapsmaker

De vakman die uw gereedschap maakt, is dus een ambachtsman die gebruikmaakt van veel verschillende technieken. Zijn vakgebied brengt met zich mee dat hij, waar het gaat om metaalbewerking en ook het gieten van metalen, van vele markten thuis moet zijn. Een gereedschapsmaker moet niet alleen beschikken over de nodige creativiteit, maar dient ook secuur en verantwoordelijk te werk te gaan.