Goudsmid Watze van der Wal uit Joure

goudsmid-watze-van-der-wal

Goudsmid Watze van der Wal

Als goudsmid laat Watze dromen in vervulling gaan. Van een natuurproduct naar een luxeproduct door het geheel met de hand te smeden. Watze streeft naar kwaliteit en gebruikt de kracht van het edelmetaal om een sieraad te maken wat generaties lang mee gaat.

Daar sta ik dan met mijn schort om en vieze vingers na een dag hard werken. De link naar een glanzende ring met diamanten en een glas champagne lijkt ver te zoeken, maar eigenlijk is dit niet helemaal waar.

Mijn vak maakt het mogelijk om van een grof natuurproduct een uniek luxeproduct te maken. Een ruw stuk goud is werkelijk prachtig om te zien, maar het is aan mij om deze schoonheid vervolgens naar een hoger niveau te tillen. Het lijkt al snel heel minuscuul werk, maar ik begin dus wel degelijk heel grof. Van een groot stuk goud of zilver werk ik naar iets fijns toe. Grof geweld. Rammen. Slaan en vijlen. Tot alles op z’n plek valt.

Het ambacht van goudsmid

Ambacht betekent voor mij vakmanschap. Helaas heeft ambacht tegenwoordig een oubollig karakter, wat niet helemaal eerlijk is. Het is gewoon iets wat er altijd al is geweest en gelukkig ook altijd nog zal blijven. Het ambacht en het vakmanschap is de basis, dat beheers je of niet.
Natuurlijk zijn er kleine dingen die veranderen en brengen technologische ontwikkelingen nieuwe technieken met zich mee. Maar ik vind de authentieke manieren vaak nog gewoon beter. Neem nou een gegoten ring of een gesmede ring. Bij de juwelier haal je veelal gietwerk, dat komt dan dus uit een mal. Dit heeft een zeer grove kristalstructuur, waardoor het sieraad minder sterk is. Een gesmede ring heeft een heel andere kristalstructuur. Het is veel hechter, massiever en daardoor vele malen sterker. Mijn stukken zijn gesmeed met de hand. Dat is nog eens een ring mán! Die geef je aan je kinderen door, zo goed.

Handgemaakte sieraden

Ik kan wel zeggen dat ik liefde heb voor het vak goudsmid. Ik vind het zo mooi dat ik een creërend vak heb, ’s ochtends sta je op en dan heb je soms al een idee in je hoofd. Dan ga je zitten aan de werkbank en vliegt de tijd voorbij. Aan het einde van de dag heb je dan echt zelf iets gemaakt. Mijn handen hebben gemaakt wat mijn hersenen hebben bedacht. Is dat niet prachtig?
Soms verlies ik mezelf gewoon in een idee en ga ik net zo lang door tot het helemaal naar wens is en pas dan zet ik het in de etalage. Het mooiste moment is als er dan iemand binnen komt met dezelfde passie en liefde voor het stuk als ik! Dit kan een week duren, 3 maanden en soms zelf een half jaar. Maar er komt altijd iemand die je vakmanschap kan waarderen en het sieraad net zo bijzonder vindt als dat jij het zelf vindt. Dan deel je dus even een moment van gelijke passie. Daar doe je het dan wel een beetje voor. Dat je iemand blij maakt met een sieraad dat eigenlijk al een feestje was om te maken.

Watze van der Wal

Meer over de goudsmid Watze van der Wal? Bekijk dan zijn volledige pagina: Goudsmid Watze van der Wal

Ambachtslieden