Handgemaakt duikhorloge

Het handgemaakte duikhorloge


Op 26 juni introduceert Hubert Pellikaan zijn allereerste duikhorloge, The Diving Dutchman! Bekijk hier alvast zijn crowdfunding project op Kickstarter.

Historisch gezien was de allereerste diving Dutchman de uitvinder en chemicus Cornelis Drebbel die in 1620 voor de Engelse koning een duikboot, de eerste in de geschiedenis, had gebouwd. Historisch gezien was de allereerste diving Dutchman uitvinder en chemicus Cornelis Drebbel die in 1620 voor de Engelse koning een duikboot, de eerste in de geschiedenis, had gebouwd. Met dit vaartuig voeren ze, 5 meter onder de waterspiegel, enkele mijlen over de Thames. Daarnaast heeft Drebbel o.a. ook het principe voor de Atmos klok van Jaeger-LeCoultre bedacht.

Genoeg geschiedenis, terug naar het heden! Laten we gaan kijken naar The Diving Dutchman en de kenmerken die het maken tot een prachtig en bijzonder duikhorloge.

Eigenschappen van het duikhorloge

Wat direct opvalt is dat in de kast van titanium een uurwerk steekt dat met de hand moet worden opgewonden. Wellicht roept dit vragen op maar feit is dat alle grote horlogemerken een eerste duikhorloge hebben gefabriceerd met handopwinding. Pellikaan Timing wil niet afwijken van deze ‘roots’ maar heeft er wel voor gezorgd dat het gebruikte uurwerk niet een regulier kaliber is maar een prachtig afgewerkt, zwart high-grade exemplaar.

Het basis uurwerk, de IP13, stamt van een kleine manufactuur in Zwitserland. De volgende aanpassingen maken het, bijzonder fraai en interessant: - De basisplaat en bruggen zijn gekleurd met zwart chroom - De bruggen zijn gedecoreerd met ‘Circulair Cotes de Geneve’ - Een centrale seconde wijzer zoals de piloten horloges uit de 30er jaren - Afstelling van het uurwerk met zwanenhals fijnregulering - Het anker is in-house aangepast en verbeterd.

Innovatie van het duikhorloge

Het anker van het uurwerk is gebalanceerd en dit is een uitvinding van Pellikaan Timing! Op 22 april 2015 is hier patent voor aangevraagd (‘patent pending’) en inmiddels heeft het ook al een patentnummer, NL 1041281. Het voordeel van dit anker is tweeledig, het verbetert de prestaties van het uurwerk en zorgt voor minder frictie; hierdoor heeft het anker minder smering nodig en daardoor ook minder onderhoud.

De eerste Diving Dutchman

De eerste serie van The Diving Dutchman zal geproduceerd worden door crowdfunding via Kickstarter. De intekenperiode loopt van 15 oktober tot 15 november 2015. De introductieprijs van de Diving Dutchman zal lopen van 4000 euro ex voor the early birds, tot 4900 euro ex voor de laatste intekenaars. Na de intekenperiode zal de productie van start gaan. De verwachte leveringsdatum is op volgorde van gereedkomen van de duikhorloges. De eerst zulen in november geleverd worden; uiterlijk mei 2016 zullen de laatste geleverd worden.

Tekst door Hubert Pellikaan, origineel op de website van Hubert: Pellikaan Timing.

Ambachtslieden