Het maken van een gouden ring

Het beroep goudsmid bestaat al sinds jaar en dag. Het maken van een gouden ring heeft dan ook over het algemeen een vaste routine aan werkzaamheden. Met moderne technieken is veel mogelijk, maar voor Watze is traditie belangrijk. Een vooruitgang is nou eenmaal niet per definitie een verbetering.

Bij het maken van gouden ring begin je meestal met een 8 hoekige staaf goud, ook wel octogoon draad genoemd. Deze ga je vervolgens walsen tot het de juiste ruwe vorm heeft bereikt heeft. Het proces van walsen zorgt ervoor dat de staaf platter en/of langer gemaakt kan worden.

Vervolgens begint het smeden. Het leuke gedeelte! Hier sla ik met verschillende hamers op het goud tot het de goede vorm heeft bereikt. Dan ga ik de ring vijlen en haal ik de hamerslagen uit de ring tot het een mooie gladde vorm heeft gekregen. Hoe beter het smeedwerk is, des te minder goudverlies optreedt bij het vijlen.

Nu wordt de ring geschuurd en worden de krassen van het vijlen verwijderd. Daarna wordt de ring geslepen, worden de krasjes van het schuren verwijderd en wordt de ring gepolijst. Het polijsten gebeurt eerst met een grof vet en uiteindelijk met vet dat voor een hoogglans zorgt.

Edelsmid Joure Goudsmid ambacht Watze van der Wal

De brander van een goudsmid

Mijn brander is zonder enige twijfel mijn belangrijkste stuk gereedschap. Door middel van een blaaspijpje in mijn mond beheers ik de luchttoevoer. Als ik uitblaas controleer ik dus met mijn ademhaling de luchtstroom en daarmee de grootte van de vlam. Het is als het ware een verlengstuk van mezelf.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om de zuurstof uit een fles te laten komen, dan hoe je zelf niet te blazen. Deze nieuwe technieken zijn minder foutgevoelig, maar ik vind het maar niets! Het mooie van zo’n mondblaas is namelijk dat je het controleert met je ademhaling. Ik bent dus volledig verbonden met het vuur en maak het als een verlengstuk van je lichaam.