Het maken van hoeden

Het maken van hoeden is een tijdrovend proces, daar het maatwerk is en voor ieder persoon weer uniek. Alles is variabel en daarmee kan de creativiteit dus de vrije loop nemen. Kiest u een stof en kiest u een vorm, Dirk-Jan zal ervoor zorgen dat deze vervolgens perfect bij u past!

Dirk-Jan maakt hoeden als de Hoedenmaker

Het ontwikkelen van een nieuwe hoed is een proces dat voortdurend doorgaat. Er wordt veel getest en van alles uitgeprobeerd opzoek naar een nieuw ontwerp of inspiratie. De 'specials' (of anders gezegd de hoeden die heel bewerkelijk zijn) kunnen soms wel een half jaar nodig hebben van idee tot productie.

Neem bijvoorbeeld een vilten hoed, deze kan gemaakt worden in +/- 8 uur, maar dan wel verdeelt over 3 dagen omdat je zit met droogtijden. In het geval van een maatproces heb je dan ook nog de contactmomenten met de klant, deze kunnen al snel oplopen tot 3 รก 4 bezoeken. Bij het kopen van een pet is dit natuurlijk niet het geval, dan kijk je gewoon welke het beste bij jou past.

Dan zijn er ook nog eens veel verschillende materialen die je als hoedenmaker kunt gebruiken. Denk hierbij aan wolvil, haarvilt, stro, bandstro, siasal of parasisal. Maar je kan het echt zo gek niet bedenken! Er zijn namelijk ook hoeden te maken van kunststof rubber, kalfsleer, zijde en papier. Het materiaal komt dan ook overal vandaan en ieder materiaal heeft zijn eigen bewerkingen nodig. Deze verschillende bewerkingen zijn voor Dirk-Jan geen probleem, tijdens zijn studie heeft hij namelijk ook nog een 2e opleiding gevolgd waar hij veel heeft mogen leren, dit was de opleiding tot schoenmaker en lederwaren. Veel zaken die hij toen geleerd heeft zijn van toepassing op het hoedenmaker.

Hoedenmaker als ambacht is uniek