Watze en Simone

Ook de echtgenote van Watze is goudsmid van beroep. Samen werken ze aan de sieraden en staan ze iedere dag in de winkel. Daarnaast werkt Watze nauw samen met een steenslijper in Duitsland voor de beste kwaliteit stenen.

Sinds een jaar werkt mijn vrouw Simone bij mij in het atelier. We kennen elkaar van de vakschool in Schoonhoven, zij is ook goudsmid van beroep. Ik vind het echt bijzonder om samen je passie te mogen delen. Het leven van een goudsmid is toch een soort levenswijze merk ik.

We zijn nu 15 jaar samen en hebben 2 kinderen. Grappig genoeg hebben we voor onszelf nog geen trouwring gemaakt. Dat moeten we snel maar eens gaan doen. Dan maak ik een ring voor Simone en zij een ring voor mij. Je mag je eigen trouwring namelijk niet maken, dat schijnt ongeluk te brengen.

Watze van der Wal en zijn vrouw Simone

Specialisten en partners van de goudsmid

Bij ieder beroep moet je goed weten wanneer je iets aan een vakman of specialist moet uitbesteden en wanneer niet. Voor mij is dat dan ook niet anders. Een van onze partners is een steenslijper uit Duitsland. Het slijpen van een steen is echt een vak apart. Je hebt er zeer specifieke kennis en apparatuur voor nodig om een ruwe edelsteen te slijpen naar een werkbaar formaat.

Ongeveer 3 keer per jaar maken we een afspraak en komt hij langs met een snoepwinkel aan stenen. Dit zijn altijd moeilijke momenten voor mij, want gek genoeg zijn het altijd de duurste die er voor mij uitspringen. Vaak spreek ik dan ook al van tevoren met Simone een budget af om mezelf een beetje in toom te houden. Ik kan je vertellen dat het me nog nooit is gelukt om me hier aan te houden...

Als ik met het pincet een steen vastpak en er goed naar kijk, schieten de ideeën al door mijn hoofd. Dan vind ik het wel moeilijk om deze weer los te laten en terug te leggen. Je wilt zo’n steen toch volledig tot zijn recht laten komen en de schoonheid benadrukken. En tja, dan heb ik liever dat ik het zelf doe dan dat een concullega het doet.