Hoedenmaker

Hoedenmaker Dirk-Jan

Hoedenmaker Dirk-Jan Kortschot en Marcel de Leeuw zijn eigenaar van het bedrijf De Hoedenmaker. De naam zegt duidelijk wat de twee heren doen: ze maken hoeden. Naast prachtig vormgegeven hoeden vind je bij De Hoedenmaker ook mannenpetten, hippe bolhoeden, handschoenen of sjaals met verrassende designs.

Meer over Hoedenmaker Dirk-Jan

Bent u, of kent u een Hoedenmaker?

Kent u een hoedenmaker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een hoedenmaker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van hoedenmaker

Prinsjesdag is de dag bij uitstek waarop heel Nederland zich weer bewust is van de hoed. De koningin, prinsessen en andere genodigden tonen zich modieus gekleed en het plaatje is pas af wanneer het hoofd is getooid met een maatwerk van allure. Vaak door een vakman of -vrouw vervaardigd: de hoedenmaker.

Voor de hoedenmaker begint een hoed hoed op maat te maken, worden er eerst diverse keuzes gemaakt. Met als eerste keus: wat voor soort hoed moet het worden? Want wat past er bij de uitstraling en vorm van het gezicht van de drager?

Er is een enorme keuzevariƫteit: kiest de drager voor een bolhoed, een hoge hoed, een pet, baret of muts een fascinator designershoed of gelegenheidshoed? Pas wanneer bekend is wat voor soort hoed het moet worden zet de hoedenmaker de volgende stap.

Het maken van een hoed

Die stap is de keuze voor kleur en materiaal. De kleur wordt afgestemd op de gelegenheid: fleurig voor de meer feestelijke evenementen, ingetogener bij meer treurige gelegenheden. Daarna kiest de hoedenmaker met welk materiaal hij de hoed maakt. Bijvoorbeeld haarvilt, wolvilt, sinamay, stroband of een stevige canvas.

Voor een hoed kiest de hoedenmaker vaak voor een basis van vilt, wat verhard wordt met een verharder. Hierna wordt de basis gevormd door het vilt te stomen en over een houten mal te zetten. Wanneer deze basis droog is, begint de hoedenmaker met de afwerking. De binnenkant van de hoed krijgt een leren rand of ribslint. De rand wordt afgewerkt en aan de buitenkant, om de bol van de hoed, wordt bijvoorbeeld een strik geplaatst of alleen een band.

De fascinator van een hoedenmaker

Bij een fascinator pakt de hoedenmaker het anders aan. Wat wordt de grootte van de basisvorm? Deze kan klein en rond gelaten worden en slechts een stukje van het hoofd bedekken of juist groter en meer ovaal gevormd. Voor de versiering kiest de hoedenmaker hier vaker voor materialen als tule en veren. Deze zet hij dan op zo'n manier vast dat de lijnen van het hoofd en het gezicht geaccentueerd worden. Vaak is het materiaal kwetsbaar. Daarom gaat een hoedenmaker hier met veel inzicht en voorzichtigheid te werk.

Het spreekt vanzelf dat hoeden maken een ambacht is waar creativiteit, maatwerk en handwerk zeer belangrijk zijn. Een exclusief ontwerp vraagt inzicht in pasvormen, kennis van dessins en alle mogelijke materialen en daarnaast een gedegen afwerking waarbij handwerk noodzakelijk is. Zo wordt de hoed een geheel met de persoon die deze draagt. De vakkennis en ambachtelijkheid van de hoedenmaker is hierbij essentieel.