Horlogemaker

Horlogemaker Hubert Pellikaan

Horlogemaker Hubert Pellikaan is eigenaar van Pellikaan Timing een Nederlands horlogemerk wat zich onderscheidt door zijn uniek design. Hubert Pellikaan is een horlogemaker met een passie voor al het technische in de wereld. De horloges worden met de hand vervaardigd in het centrum van Utrecht. Met een atelier aan huis heeft Hubert Pellikaan naar eigen zeggen 'de mooiste baan ter wereld'.

Meer over Horlogemaker Hubert

Bent u, of kent u een horlogemaker?

Kent u een horlogemaker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een horlogemaker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van horlogemaker

Een horloge lijkt vanzelfsprekend, maar het design en de kwaliteit van het uurwerk verschilt per horlogemaker. Een horlogemaker heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen van uurwerken die voldoen aan al het technisch vernuft. Daarbovenop drukt hij met een eigen stijl en design zijn persoonlijke stempel.

Allereerst valt bij een horloge de wijzerplaat op. De keuze voor sierlijke cijfers, moderne getallen of Romeinse nummering verschilt per horloge. Net als de manier waarop de getallen en tijdsverdeling streepjes op de wijzerplaat gezet zijn. Dit kan bijvoorbeeld met minutieus kleine stukjes metaal die zijn vastgezet op de wijzerplaat. Maar de horlogemaker kan er ook voor kiezen deze te plaatsen met een uniek gelijnd design.

Bij elk horloge maakt de horlogemaker een dan ook zijn eigen keuze: welke informatie geeft het horloge aan? Zijn dit alleen de uren, minuten of seconden, of komt hier ook de datum bij, de stand van de maan of de stand van de andere planeten via een minuscuul planetarium? Voor elk onderdeel voegt de horlogemaker steeds een stukje meer technisch vernuft toe binnenin het uurwerk. En dat alles met de hand!

Verfijndheid van de horlogemaker

Het opbouwen van een horloge is precisiewerk. De horlogemaker heeft tijd nodig om alle onderdelen op de juiste wijze in elkaar te passen. In zijn atelier geeft de horlogemaker aandacht aan alle details: van het ontwerp, tot het vervaardigen van de minutieuze onderdelen en de keuze van de materialen die hij hiervoor gebruikt. Voor een uniek horloge gebruikt de horlogemaker alleen de mooiste en beste materialen. Natuurlijk voor de techniek van binnen, maar ook voor het uiterlijk van het horloge. Denk aan de kleur van het metaal, eventuele juwelen die ingezet kunnen worden, de kleur van de wijzerplaat, het saffierglas en de vormgeving van de achterkant van het horloge.

Belangrijk in dit vak is de kennis en ervaring die de horlogemaker heeft opgebouwd tijdens zijn werk. Een goede horlogemaker weet hoe hij de materialen zo kan bewerken zodat hij een optimaal resultaat bereikt en hierdoor bij elk horloge een prachtig ontworpen, met aandacht bewerkt en technisch optimaal werkend stuk ambachtelijk vakwerk aflevert.