Kleermaker

Kleermaker Marcel Marbus

Kleermaker Marcel Marbus is specialist op het gebied van maatkleding bij het bedrijf New Tailor. Met een vestiging in Amsterdam en Utrecht worden hier de maatpakken voor de man nog volledig met de hand gemaakt. De kleermakers van New Tailor hebben als doel het perfect passend pak bij de man aan te meten en daarmee de vertaalslag te maken naar een persoonlijk pak. Zie het als een zoektocht naar de balans tussen esthetiek en comfort.

Meer over Kleermaker Marcel

Bent u, of kent u een Kleermaker?

Kent u een kleermaker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een kleermaker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van kleermaker

Alleen al het feit dat er een bepaalde houding naar dit ambacht is vernoemd, zegt genoeg. Dit beroep bestaat al duizenden jaren en heeft zich in die tijd onmisbaar gemaakt. Of het nu gaat om een authentiek pak, een mooie trouwjurk of die oude geliefde pantalon weer in eren herstellen - iedereen heeft een kleermaker nodig.

Hoewel een kleermaker in de jaren niet minder nuttig is gebleken, is de invulling van dit ambacht wel veranderd. Niet alleen zit een kleermaker nu achter een bureau met daarop vaak een naaimachine in plaats van op tafel in de kleermakerszit, maar vroeger maakte of repareerde hij of zij ook alleen bovenkleding. Tegenwoordig behoren ook rokken en broeken tot de mogelijkheden van de kleermaker, of mooier gezegd: coupeur, tailleur of tailor.

Traditie van kleermaker

Lang geleden, toen er nog geen grote kledingfabrieken bestonden, vond men op elke hoek van de straat een kleermaker en was een handgemaakt kledingstuk dan ook redelijk normaal. In deze tijd, waarin modeketens 1000 dezelfde jasjes kunnen produceren in een miniem tijdsbestek en kunnen verkopen voor een kleine prijs, is een handgemaakt kledingstuk speciaal. Dat is immers one of a kind - zo kom je in elk geval geen vriend met hetzelfde shirt meer tegen. Maatkleding gaat vaak langer mee, is fijn van stof, past bij je lievelingspak en is speciaal gemaakt op jouw pasvorm. Een kledingstuk kan nog zo mooi zijn op een hanger, maar het moet toch echt je lichaam passen. Bovendien voldoet een outfit van de Zara of H&M simpelweg niet op het theater of een bruiloft. De kleermaker van nu weet hoe zo’n handgemaakt kledingstuk te vervaardigen, echter ze zijn wel zeldzaam en worden dan ook extra gewaardeerd om hun vakmanschap.

Kleermaker ook reparatie

Kledingstukken worden gedragen, wat betekent dat ze kunnen slijten of beschadigen. Bovendien veranderen pasvormen constant. Of het nu gaat om het innemen van een rok of het zetten van een knoop in een blouse - ook dat kan de kleermaker regelen, vaak nog zonder te zien dat je langs geweest bent. Het gaat een kleermaker niet om het showen van zíjn kunsten, maar om jou, in de beste vorm die mogelijk is.