Leerbewerker

Leerbewerker Andrea Monti

Leerbewerker Andrea Monti is momenteel al 10 jaar woonachtig in Nederland en brengt zijn liefde voor Italiaanse kwaliteitsproducten naar Nederland. Uit Italiƫ haalt Andrea zijn leren lappen om deze vervolgens in Amsterdam met de hand te vervaardigen tot de meest gevarieerde producten. Reistassen, rugtassen, handtassen, Iphone hoesjes of armbanden. Alles bij Andrea is van leer en handgemaakt!

Meer over Leerbewerker Andrea

Bent u, of kent u een Leerbewerker?

Kent u een leerbewerker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een leerbewerker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van leerbewerker

Dat een leerbewerker gericht is op het bewerken van leer, is een open deur. Op de vraag hoe hij dat doet, zullen velen echter het antwoord schuldig moeten blijven. Bewerkt leer kent vele toepassingsmogelijkheden en de kans is groot dat u een of meerdere zaken bezit die op enig moment kennisgemaakt hebben met de hand van een leerbewerker. Alleen al om die reden zou het interessant voor u kunnen zijn wat meer over diens vakgebied te weten te komen.

Wanneer we een handgemaakte leren tas als voorbeeld nemen, dan begint de vervaardiging daarvan bij het ontwerp. De leerbewerker maakt dit ontwerp zelf, of werkt op basis van andermans ontwerpen en richt zich vooral op de feitelijke leerbewerking en verwerking, of op onderdelen van dit proces.

Creativiteit van de leerbewerker

Het ontwerp wordt vertaald naar een patroon en wanneer dat patroon meerdere malen gebruikt moet worden, wordt er een mal van gemaakt. De leerbewerker legt de onderdelen van het patroon zo op het leer dat hij snijverliezen voorkomt en dat beschadigingen het eindresultaat niet verstoren. Is het leer gesneden, dan begint het echte bewerkingsproces en daarbij maakt de leerbewerker gebruik van diverse technieken. Een veel gebruikte techniek wordt schalmen genoemd. Hierbij wordt het leer met behulp van een scherp mes aan de zijkanten dunner gemaakt, waardoor het zich makkelijker laat vouwen of omboeken. Van omboeken is sprake wanneer een rand omgeslagen wordt om te voorkomen dat de ruwe kant zichtbaar is. Is het de bedoeling dat niet alleen de randen, maar ook de rest van het leer van een dunne kwaliteit is, dan spreekt de leerbewerker van het splitten van leer.

De bewerking van leer kan leiden tot kleurverlies of kleurverschillen. En zowel in dat geval, als wanneer het leer een geheel andere kleur moet krijgen, wordt het geverfd. De leerbewerker moet er daarbij op letten dat het leer schoon en vetvrij is. Hij moet secuur te werk gaan, zodat het verven ook het bedoelde verfraaiende effect heeft. Is het leer geverfd, dan kan de tas gemaakt worden. De diverse onderdelen worden aan elkaar gelijmd, ze worden goed aangeklopt en worden vervolgens gestikt. Dat stikken kan handmatig gebeuren, maar vindt ook wel eens plaats door het gebruik van naaimachines.

Technieken van de leerbewerker

Naast de genoemde technieken, heeft de leerbewerker nog allerlei andere mogelijkheden om het leer te verfraaien of een specifieke vorm te geven. Het vormen en het stempelen van leer zijn hier voorbeelden van. Bij het vormen maakt de leerbewerker het leer met warm water drijfnat, waardoor het de souplesse van zeemleer krijgt. Vervolgens geeft hij het leer het gewenste model, bijvoorbeeld door een mal te gebruiken. Wanneer de leerbewerker het leer stempelt, gebruikt hij een stempel en een rond mes om daarmee bijvoorbeeld een logo in reliƫf uit te werken. Tuigleer leent zich het meest voor deze bewerking.

De beschrijving van de technieken die de leerbewerker gebruikt, maken duidelijk dat hij een echte ambachtsman is. Een leerbewerker moet gevoel hebben voor het materiaal, oog hebben op het eindproduct en moet zowel creatief als secuur zijn in zijn vervaardiging.