Lijstenmaker

Lijstenmaker André Weda

Lijstenmaker André Weda startte in 1979 de eerste lijstenmakerij van Castricum. Hij deed dit vanuit de winkel van zijn broer, Weda Interieur. Na 15 jaar zette hij zijn werk voort als lijstenmaker in Amsterdam. Om klanten te kunnen bedienen op de manier die hij belangrijk vindt, heeft André sinds 1997 zijn eigen lijstenmakerij in Castricum; Lijstenatelier André Weda.

Meer over Lijstenmaker André

Bent u, of kent u een Lijstenmaker?

Kent u een lijstenmaker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een lijstenmaker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van lijstenmaker

Lijstenmakers hebben bekende werken in alle soorten en maten ingelijst, denk bijvoorbeeld aan Da Vinci’s Mona Lisa. Op Da Vinci’s vijfhonderdste verjaardag in 1951 werd dit werk opnieuw ingelijst gepresenteerd. De aangestelde lijstenmaker gebruikte flexibele eiken delen met beuken dwarsprofielen. Deze lijst werd ter aanvulling op de oude decoratieve lijst gebruikt. Dit voorkwam dat Da Vinci’s paneel uit vorm zou raken. Sinds jaar en dag is de lijstenmaker werkzaam in inlijsten, onderhoud en restauratie.

Lijsten maken is dan ook ambachtswerk en de persoonlijke kwaliteiten van de lijstenmaker staan voorop. Technologische ontwikkelingen zijn hulpmiddelen om kwaliteiten te vertalen, maar creativiteit speelt de hoofdrol. Het is kleinschalig werk en vraagt om ruimtelijk inzicht en doortastendheid. De lijstenmaker is zijn eigen gereedschap.

Lijstenmaker vandaag de dag

De lijstenmaker werkt tegenwoordig voor iets andere klanten dan vroeger. Voorheen was dit met name de rijke elite. Zij hadden voldoende materiële middelen om kunst en omlijsting aan te schaffen. Men zegt niet voor niets ‘de klant is koning’. Klandizie van de lijstenmaker kon dan ook goed bestaan uit koningen en edellieden. Tegenwoordig heeft bijna iedereen ingelijste producten zoals echte of namaak kunstwerken, borduurwerk of persoonlijke foto’s van familie in hun woonkamer.

In Nederland heeft een lijstenmaker vaak zijn eigen winkel. Klanten kunnen binnenlopen en samen met de lijstenmaker hun wensen onderzoeken. In dit gesprek wordt rekening gehouden met beschikbare materialen, kleur, persoonlijke wensen en interieur. Lijsten zijn vaak van hout of aluminium gemaakt. Voor ingelijst werk worden als finishing touch materialen gebruikt zoals passe-partout karton in verschillende soorten maten en kleuren. Zelfs glas kan doorzichtig, ontspiegeld zijn of juist niet. Keuze in overvloed.

Werk van de lijstenmaker

Het werk van een lijstenmaker is afwisselend en uitdagend om nieuwe ideeën te blijven ontwikkelen. Kwaliteit blijft voorop staan. Lijsten maken is dan ook een prachtige werk en verdient alle ambachtelijke roem en fame!