Mokume gane

Mokume gane

Mokume gane sieraden zien er heel bijzonder uit vanwege de structuur in het metaal (damaststaal) en de patronen die ontstaan. Doordat de patronen bestaan uit evenwijdige, vaak grillige lijnen, lijken de vormen haast uit de natuur te komen. Deze sieraden hebben een heel bijzondere uitstraling en zijn hierdoor zeer geschikt voor bijzondere aangelegenheden. Maar wat is Mokum gane precies? Hoe wordt Mokume gane gemaakt? En bij wie moet u terecht voor Mokume gane sieraden?

De herkomst van Mokume gane

Mokume gane betekent letterlijk "houtnerf metaal". Kenmerkend zijn dan ook de evenwijdige lijnen die inderdaad op houtnerven lijken. De techniek is tot stand gekomen vanuit een oude Japanse smeedtechniek uit de 17e eeuw. In die tijd was een zwaard niet alleen een wapen maar ook een belangrijk symbool voor de uiting van macht en respect. Een zwaard diende destijds dan ook de belangrijkheid van de eigenaar te weerspiegelen en dit gebeurde steeds vaker door het zwaard kunstig te bewerken.

De zwaarden zelf werden vervaardigd van damastmetaal, waar bij het siersmeden vervolgens diverse edelmetalen aan toegevoegd werden. De Mokume gane techniek kwam hieruit voort en werd in de jaren daarna ook toegepast in siervoorwerpen en sieraden. Door de reeds toegenomen interesse in de oude Japanse tradities is de Mokume gane techniek herontdekt. Vanwege de arbeidsintensiviteit zijn sieraden bewerkt binnen deze techniek vaak echter zeer kostbaar.

Damaststaal

Damaststaal heeft verschillende tinten (zoals bijvoorbeeld damast in tafellinnen). Damaststaal heeft zijn naam gezien het door kooplieden in Damascus verhandeld werd in de vorm van zwaarden en messen. Oorspronkelijk komt damaststaal echter uit India, waar het damaststaal in blokken werd verscheept naar ‘t Midden Oosten om verder verhandeld en bewerkt te worden.

De vervaardiging van Mokume gane

Verschillende lagen metaal, zoals goud, platina, koper of zilver worden door middel van hitte en druk aan elkaar gesmolten tot één groot blok. De smid bewerkt dit blok door er met een hamer herhaaldelijk op te slaan en zo de patronen (of houtnerf) te laten ontstaan met een natuurlijk aandoend uiterlijk.

Mokume gane in Nederland

Mokume gane is dus herontdekt en er zijn gelukkig nog edelsmeden die de techniek geleerd hebben en deze dan ook kunnen toepassen. Dit zijn niet alleen de edelsmeden uit Japan, echter ook uit Verenigde Staten of Europa. In Nederland zijn er een aantal edelsmeden die de techniek beheersen en moderne sieraden vervaardigen met de oude Japanse Mokume gane techniek.

Een van deze edelsmeden is Watze van der Wal uit Joure. Watze bedenkt en vervaardigd al zijn sieraden in eigen atelier en nog op traditionele wijze. Door de bewerkelijkheid van de Mokume gane techniek is worden zowel de kennis als het handwerk van de edelsmid op de proef gesteld. Neem contact op met Watze van der Wal om zijn Mokume Gane projecten te bekijken.

Meer over Mokume gane

Wilt u graag meer weten over Mokume gane of bent u op zoek naar een edelsmid die deze techniek beheerst? Neem dan gerust contact op met edelsmid Watze van der Wal via zijn contactformulier.

Ambachtslieden