Nederlandse Horlogemerken

Binnenkant van een horloge

Nederlandse horlogemerken

Het polshorloge zoals wij deze nu kennen deed pas echt zijn intrede in het straatbeeld na de eerste wereldoorlog. De officiers, die dit instrument tijdens de oorlog hoofdzakelijk gebruikte om op hetzelfde tijdstip hun acties mee uit te kunnen voeren, mochten het horloge namelijk vaak houden en veranderde hiermee het straatbeeld.

Klokkenmakers en (zak)horlogemakers uit die tijd kregen een nieuwe uitdaging; klokken voor aan de pols.. Al snel ontstonden er dan ook verschillende internationale- en Nederlandse horlogemerken. Helaas zijn niet alle Nederlandse horlogemerken even noemenswaardig, maar er zijn vier Nederlandse horlogemerken die wij u absoluut niet willen ontnemen! Alle vier de Nederlandse horlogemerken kenmerkend door hun unieke verhalen en prachtige designs!

Uitgelichte Nederlandse horlogemerken

Christiaan van der Klaauw

Het Nederlands horlogemerk Christiaan van der Klaauw van de gelijknamige Fries produceert astronomische horloges. Zijn interesse voor astronomie zorgde voor een bijzondere benadering in de productie van zijn horloges. Deze horloges geven niet alleen de tijd, dag en datum aan, maar in sommige gevallen ook de maanstand, dag/nachtindicatie of de plaats op aarde waar het op dat moment precies 12 uur ‘s middags is! Een complex Nederlands horlogemerk, met verborgen astronomische hoogstandjes.

Grönefeld

De broers Tim en Bas Grönefeld zijn eigenaar van dit Nederlands horlogemerk uit Oldenzaal. Ze zetten de familietraditie als klokkenmaker voort, door in hetzelfde gebouw ‘t ambacht te beoefenen als hun grootvader in 1912. Uniek aan dit Nederlands horlogemerk is dat de secondewijzer onafhankelijk verspringt (ook wel ‘dead seconds’ of ‘seconde morte’ genoemd). Hiermee werden ze in 2011 verkozen tot ‘Watch of the Year’ door horlogeforum TimeZone.

Pellikaan Timing

De horloges van het Nederlands horlogemerk Pellikaan Timing worden tot vandaag de dag nog steeds met de hand vervaardigd in hartje Utrecht. Hier werkt horlogemaker Hubert Pellikaan aan de verwezenlijking van zijn droom; een eigen functioneel horloge met een uniek en op zichzelf staand design. Geïnspireerd door militaire horloges uit de eerste wereldoorlog zijn de horloges van Pellikaan Timing sportief met een vintage uitstraling.

R.O.1.

Roland Oostwegel is goudsmid van beroep en volgde zijn opleiding tot horlogemaker bij het gerenommeerde Duitse horlogemerk Glashütte Original. Hij staat bekend als een creatief ontwerper en ontwikkelde in 2010 dan ook een uniek horloge voor de Nederlandse astronaut André Kuipers. Dit horloge kon naast de tijd in één oogopslag de verstreken reisduur aangeven (ook wel ‘mission-time’ genoemd). Met dit horloge was het voor de astronauten mogelijk om ook in de ruimte niet ‘het gevoel voor tijd’ te verliezen.

Nederlandse horlogemerken

Meer over de Nederlandse horlogemerken

Wilt u meer weten over het ambacht van horlogemaker of deze vier Nederlandse horlogemerken, neemt u dan gerust contact met ons op. Ook voor andere Nederlandse horlogemerken kunt u ons benaderen.

Ambachtslieden