Drukker Bart Heesen

In het Limburgse Helden woont Bart met zijn vrouw en zoontje Faas in een huis uit het jaar 1900. Met een atelier aan huis en zijn nostalgische machines werkt hij hier aan het oude drukkersambacht. Creativiteit kent Bart al van jonge leeftijd en in Karakter Prints kan hij dan ook echt zijn ei kwijt.

Het drukken is voor Bart een vorm van onthaasten. Naast het beoefenen van zijn ambacht werkt Bart namelijk ook nog in de zorg, waar hij mensen met complexe problemen begeleidt naar reguliere huisvesting. Het was voor hem dan ook een verademing om aan de slag te gaan met zijn handen, het creatieve proces in te duiken en te realiseren dat zijn besmeurde handen met olie en inkt hem intens gelukkig maken.

Ambachtsman en drukker Bart Heesen

Naar eigen zeggen verdienen zijn oude machines het om door een nieuwe generatie drukkers aan de tand gevoeld te worden. “Ik besef me heel goed dat ik met iets bijzonders bezig ben. Alhoewel er wereldwijd nog voldoende mensen bezig zijn met het ambacht, besef ik me toch wel dat het een ambacht is dat gekoesterd moet blijven.”

Definitie van ambacht

Ambacht is voor Bart een vaardigheid, die ervaring en kennis vraagt en een die niet zondermeer door eenieder uit te voeren is. Hierbij staat ambacht voor hem ook gelijk aan een passie. “Als ik vanuit mijn computerscherm om me heen kijk zie ik deuren met bijzondere afwerkingen, ornamenten en handgebakken tegels. Dingen die ik niet zou zien zonder dat er de handen van een ambachtsman aan bezig zou zijn geweest. Ik denk dat zonder ambachtslieden de wereld er een stuk saaier uit zou zien.”

Het maken en zien ontstaan laat het ambachtshart van Bart telkens weer wat sneller kloppen. Van de drukvorm tot het papier snijden, van het kleur mengen tot de uiteindelijke proefdruk; het is elke keer weer bijzonder om te zien wat de eigenschappen van de ouderwetse druktechniek doen met een ontwerp wat tot die tijd alleen nog op een computerscherm stond.

Samenwerken met de drukker

Bart vind het belangrijk om met een klant de tijd te nemen voor het maken van een definitieve keuze. Samen kijken ze kritisch naar het ontwerp en bespreken de mogelijkheden voor afwerking en papier. Hij probeert bij zijn klanten altijd een beetje van zijn passie voor het ambacht over te brengen en wanneer een klant het leuk vind nodigt hij ze uit om samen te drukken. “Zo drukte ik al een aantal kaartjes met prille vaders en aanstaande bruiden.”

Maak alstublieft een selectie uit een van de bovenstaande categorieën.