Bastiaan Tolhuijs

Bastiaan maakt en creƫert zijn eigen meubelen, volledig van het design tot de daadwerkelijke vervaardiging. Het proces is gevuld met creativiteit, want de materialen zijn reeds bepaald. Zo maakt Bastiaan van een ogenschijnlijk niets als afval een klaarblijkelijk iets als een meubelstuk.

Over Bastiaan Tolhuijs

Mijn naam is Bastiaan Tolhuijs, ik ben product ontwerper. Gestudeerd aan de TU in Delft. Afgestudeerd bij Heras (van de hekken). Na een wereldreis van een jaar door India, Afrika, Zuid en Midden Amerika viel het mij op hoe creatief mensen om kunnen gaan met hun afval. Na mijn afstudeerstage bij Heras viel het mij op hoe wij Nederlanders dat niet kunnen. De dagelijkse verspilling was een doorn in mijn oog en daarom ben met NEWASTE gestart, om grote fabrikanten te laten zien dat hun afval nog lang niet rijp is voor het grote recycling monster.

bastiaan tolhuijs

Mijn creativiteit is mijn ambacht

Ik ben opgeleid als product ontwerper op de TU en ik kan je vertellen dat je dan voornamelijk met je neus in de boeken, of achter je computer zit. Op de TU heb ik nooit mijn nagelriemen schoon moeten schrobben met een staalborstel, of de houtsnippers uit mijn sokken moeten pulleken. Mijn ambacht is dan ook het ontwerpen en het bedenken van de producten. Daar ben ik goed in.

In mijn vrije tijd stak ik mijn handen uit de mouwen. Zonder dat krijg je geen product. Als ik het afval niet kan voelen, ruiken, proeven, dan zou ik niet weten wat voor product ik er mee kan maken. Het is pas na uren lang draaien en kijken, zagen, boren, lassen en slijpen dat er een product uit mijn handen komt. En dat lukt echt niet als je de hele dag achter de computer zit.

Maken is mijn leven

Ontwerpen is mijn vak, maken is mijn leven. Van jongs af aan sloop ik dingen en hoe ouder ik word, des te minder ik sloop en des te meer ik maak. Van niets (afval) iets (producten) maken, dat is mijn passie.

Ik geniet ervan als ik in een grote container omhoogklim die vol zit met bruikbaar afval. Of ja, afval voor de fabrikant, grondstof voor NEWASTE. Mijn passie voor ontwerpen en duurzame producten geven mij dan de motivatie om de fabrikant, en de consument, te laten zien hoe verspillend en oneerbiedig wij omgaan met materiaal, en hoe NEWASTE hier een oplossing voor kan bieden.