Framebouwer Chris van der Gaag

Het ambacht van framebouwer was voor Chris weggelegd. Na jaren ervaring op te doen in de metaalindustrie besloot hij zijn kennis in te zetten om racefietsen te vervaardigen. Door samenwerkingen aan te gaan met diverse specialisten zorgt Chris ervoor dat ieder onderdeel van de fiets volledig op de wensen van de klant aansluit.

Chris van der Gaag heeft jarenlang in de metaalindustrie gewerkt. Het was zijn liefde voor de fiets die de ambachtsman deed besluiten om de combinatieslag te slaan en frames te gaan bouwen. Het ambacht van framebouwer heeft dan ook een bijzondere plek in het leven van Chris, het creëert naar eigen zeggen “de vaardigheid om iets bijzonders te maken” en dat is dan ook precies wat er gebeurt in de werkplaats van Chris.

Framebouwer Chris van der Gaag

Het ambacht van framebouwer is een bijzonder ambacht. “In het ambacht zitten veel oude vaardigheden en technieken verscholen die je moet blijven leren en toepassen. Moderne freesbanken zijn fantastisch, maar ja.. om ze goed te programmeren moet je ervaring hebben met het materiaal. Je moet het gevoeld hebben, weten wat kan en wat niet kan. Ook moderne lasrobotica is mooi, echter ja.. om ermee te werken is het van belang dat je zelf weet hoe een smeltbad zich gedraagt. Het ambacht van framebouwer prikkelt de creativiteit dan ook enorm! Het vraagt je kennis van oude specialistische vakken te combineren met de moderne mogelijkheden.”

Chris geniet ervan als hij alle framebuizen op maat heeft gemaakt en dan vervolgens het ontwerp in de lasmal kan opspannen. “Om te zien dat alles dan naadloos in elkaar past, is prachtig! Dan heb ik mijn werk goed gedaan en dat is genieten.”

Het meeste doet Chris zelf, er zijn echter een aantal dingen die de ambachtsman uitbesteed aan andere specialisten. Zo laat hij de wielen van de fietsen speciaal maken en wordt het spuitwerk door een echte vakman verricht. “Hij kijkt me wel eens vragend aan als ik weer met allerlei kleurschema’s aan kom zetten, maar vervolgens maakt hij er altijd weer een kunstwerkje van.”

Handgemaakte racefietsen synus

Maak alstublieft een selectie uit een van de bovenstaande categorieën.