Dirk-Jan Kortschot

Dirk-Jan is hoedenmaker en in 1992 afgestudeerd aan de hogeschool voor de kunsten te Kampen. Hij heeft passie voor zijn vak en beschikt over de capaciteit om de meest verfijnde werken te produceren. Subtiel gaat Dirk-Jan te werk met oog voor grote vormen en klein detail.

De Hoedenmaker bestaat uit 2 personen: Dirk-Jan en Marcel. Dirk-Jan is de hoedenmaker en hij maakt al meer dan 20 jaar hoeden. Tijdens zijn studie aan de Kunstacademie in Kampen was hij veel bezig met papier en het creëren van diverse 2d en 3d vormen. De fascinatie om vormen te maken die kunnen bewegen en veranderen is dan ook altijd gebleven. Het maken van hoeden heeft hij zich vervolgens aangeleerd door te proberen, proberen en blijven proberen tot het werkt! Marcel is vanuit de schoolbanken opgeleid tot visual-merchandiser en biedt met zijn kennis de perfecte combinatie om De Hoedenmaker tot een succes te maken.

Hoedenmaker Dirk-Jan Kortschot

Ambacht is voor Dirk-Jan: “Het in je vingers hebben om producten te maken en het zo te maken alsof het door een machine is gemaakt. Perfect gemaakt, mooie afwerking, mooie kleurcombinatie en de juiste materiaalkeuze.” De heren geloven in hun vak en stellen dat het maar goed is dat we in onze wegwerpmaatschappij nog echte vakmensen hebben die op een eerlijke manier producten vervaardigen.

Dirk-Jan is naar eigen zeggen in het ambacht van hoedenmaker gerold. “Op de afdeling Monumentale Vormgeving moedigden mijn docenten het aan om vooral door te gaan met al mijn vouwen, vanuit deze vouwwerken kwamen hoofddeksels en deze ontwerpen heb ik voor een ontwerpwedstrijd voor studenten ingestuurd. Ik won de wedstrijd en uiteindelijk mocht ik 9 kostuums en 9 hoeden ontwerpen/maken voor een dansgezelschap. Dit was het begin van mijn carrière als hoedenmaker.”