Fatima Oulad Thami - Henna Artist

"Voor mij staat henna symbool voor het vieren van je vrouwelijkheid"
Henna-kunst, schoonheid en vrouwelijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is nu 25 jaar geleden dat ik mijn eerste henna-sessie kreeg in Marokko. Als klein meisje van vier jaar werd ik samen met mijn moeder onder handen genomen. De geur van de vers gemaakte hennapasta vergeet ik vanaf dat moment nooit meer. Het was een beproeving van geduld. Mijn buurmeisje tekende een visgraatmotief over mijn handen en voeten met een klein stokje. Het duurde tot middernacht en ik viel in slaap. Ik weet nog heel goed hoe mooi ik mij voelde, toen ik de volgende dag, als klein meisje voor de eerste keer met oranje handpalmpjes en nageltjes rondliep. Ik voelde mij een hele dame. Net als mijn geliefde tantes, liep ik nu rond met henna op mijn handen en voeten, trots dat ik deel uitmaakte van "iets veel groters" een ondefinieerbaar gevoel.........

Facinatie voor henna

Die fascinatie voor henna is nooit meer over gegaan, in tegendeel, naarmate ik ouder werd, werd het alleen maar erger. Elke vakantie die ik in Marokko doorbracht was niet compleet als ik niet met een hennaversiering terug naar Nederland zou komen.

Na weer een bezoek aan Marokko besloot ik om niet alleen met een versiering terug te komen, maar ook met de juiste spullen die ervoor nodig waren om henna versieringen te maken. Met als doel mijzelf op te leiden tot hennakunstenares. Mijn fascinatie werd mijn passie.

Henna van Fatima

Een steeds fijnere henna techniek

Ik begon met de traditionele Marokkaanse motieven (ook wel fessi genoemd), maar naarmate ik meer ervaring opdeed, kwamen daar ook Indiase patronen bij en motieven uit de Golfstaten (ook wel khaliji genoemd; spreek uit: galiezjie). Mijn passie en liefde voor de henna-kunst vormden mijn gedrevenheid om vooruit te gaan en mijn henna-skills te ontwikkelen. Er volgden bruiloften, vrouwendagen, oriëntaalse feesten, culturele projecten, kinderfeestjes en nog veel meer.

Mijn passie werd een uit de hand gelopen hobby met als natuurlijk gevolg mijn bedrijf "Hand of Fatima". Het ondefinieerbare gevoel van iets groters bleef me achtervolgen en ik besloot om erachter te komen wat de betekenis ervan was. Ik voelde dat ik voor een gesloten deur stond, waarachter zich een wereld bevond.

Ondertussen werd mijn techniek meer en meer verfijnd en kreeg ik regelmatig opdrachten. Ik kwam steeds in aanraking met mensen die zelf nog nooit in aanraking waren geweest met henna-kunst. Mijn wereld ging voor ze open. Naarmate de deur zich verder voor mij opende, werd mij de betekenis van "iets veel" groters langzaam maar zeker duidelijk.

Reis van de henna-kunst

Mijn bewustwording groeide. Wat tot op heden enkel een raadselachtig gevoel was gebleven, kon ik nu definiëren. Het "iets veel groters" was een geschiedenis; de reis die de henna-kunst gemaakt heeft zowel door de tijd, als van Oost naar West, opgetekend en overlevert.

Ik breng de henna-cultuur naar een volgend level. In Marokko wordt gezegd dat henna Baraka bevat. Baraka kan ik het beste vertalen met spirituele zegeningen. Henna is dus gezegend en het geeft zegeningen door van hand naar hand bij aanraking van de henna-versiering. Ik voel mij gezegend om op deze manier Baraka door te mogen geven.

Ik ben dankbaar voor de taak die voor mij is weggelegd en zal hem dan ook met veel liefde en passie volbrengen.

Salam,
Fatima Oulad Thami

Maak alstublieft een selectie uit een van de bovenstaande categorieën.