Horlogemaker - Hubert Pellikaan

Echtgenoot van Leontine en vader van Bas en Tijn. Hubert woont sinds 1984 in Utrecht, waar hij farmacie gestudeerd heeft. Van jongs af aan wilde Hubert uitvinder worden, nu heeft hij zijn eigen horlogemaker en is deze droom toch een beetje werkelijkheid geworden.

Ik heb voor het vak als horlogemaker gekozen als excuus om iedere dag bezig te mogen zijn met dingen maken, nieuwe dingen vooral. Het continue proces van het puzzelen op een nieuw ontwerp of nieuwe type horloge. Zo ben ik momenteel al jaren bezig met het bedenken van een goed duikhorloge.

De mensen aan wie ik mijn horloges verkoop zijn mensen die net als ik gepassioneerd zijn voor een mooi klok. Zij worden er vrolijk van en dat maakt mij weer vrolijk. Hun passie en manier van spreken over horloges in het algemeen intrigeert en inspireert mij.

Hubert Pellikaan

Het ambacht van horlogemaker

Het ambacht van horlogemaker is enerzijds precies weten hoe de klok werk en anderzijds er ervaring mee hebben om de techniek meester te worden. Het gaat over de combinatie van kennis en kunde met een serieuze portie vaardigheid.

Het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er namelijk wel een bepaalde handigheid voor hebben of ontwikkelen om zo klein te werk te gaan. Laat ik zeggen dat je er flink wat uren in moet stoppen om een goed uurwerk te maken.

“Er gaan veel uren verschuil in het maken van een uurwerk. De ambachtsman dient veel tijd te investeren om een ander de tijd te kunnen laten aflezen.”

Het horloge van Pellikaan Timing

Voor mij viel alles op zijn plek toen ik besloot horlogemaker te worden. De combinatie van techniek en design fascineert me en een bijkomend voordeel is natuurlijk dat het allemaal lekker klein is. Hierdoor kan ik overal mijn ambacht uitoefenen en gebeurd het letterlijk allemaal ín mijn handen!

Daarnaast kan ik bij de ontwikkeling van een nieuw horloge mijn volledige persoonlijkheid kwijt. Het design is een vertaling van mijn perceptie op het leven. Functionaliteit en degelijkheid spelen daarin een grote rol. IK geniet ervan, dat het mogelijk is om met zo’n functioneel iets als een horloge mensen in staat te stellen om hun persoonlijkheid te uiten. Dat ze zich kunnen identificeren met mijn gedachte en dat mede mogelijk gemaakt door techniek.