Meubelmaker Jeroen Kool

Het ambacht van meubelmaker zat er bij Jeroen Kool al van jongs af aan in. Volgens hem werkt een echte ambachtsman dan ook met zijn handen en is het de combinatie van handwerk en kennis wat het eindresultaat zo bijzonder maakt.

Meubelmaker Jeroen Kool Amsterdam

De keuze om het vak van meubelmaker te leren was al op jonge leeftijd gemaakt. Terwijl mijn vriendjes achter de computer zaten, was ik liever aan het zagen en timmeren. Initieel was mijn grootste drijfveer het kunnen bedenken van ingewikkelde bouwtechnische constructies. Zo heb ik een diverse scheepsmodellen, luidsprekers en een houten ligfiets gebouwd.

Ik vind het geweldig om de grens op te zoeken tussen stijl en functionaliteit. De lijn tussen stevig, degelijk, goed gebouwd en een lust voor het oog is vaak heel dun.

Het ambacht van meubelmaker

Kwaliteit is te allen tijde het belangrijkste. Ik werk natuurlijk veel met hout wat van nature een prachtig product is. Echter, het hout moet wel op een goede manier behandeld worden om de échte schoonheid naar voren te laten komen.

Dit is vakmanschap. Er zijn dan ook specifieke kwaliteiten nodig om goed materiaal te herkennen en er daadwerkelijk ook echt iets van te maken. Een boom groeit maar één keer, het is dus aan mij om de vertaalslag van hout naar een meubel zo te maken dat het generaties lang mee kan gaan. Dat is naar mijn mening nou echt ambachtelijk werk.

“Een ambachtsman werkt met zijn handen. Het is de combinatie van handwerk en kennis wat het eindresultaat zo bijzonder maakt.”

Elke meubelmaker is uniek

Als meubelmaker ben je continue bezig met vormgeving, met het ontplooien van je persoonlijkheid en je identiteit te plaatsen in een vast object. Je maakt niet iets wat geen vertaling is van je innerlijk. Zet 10 meubelmakers in een ruimte en je krijgt 10 verschillende meubels. Dat is toch prachtig?

Daarnaast is het ook het hout wat mij ontzettend aanspreekt. Het is steeds anders, constant in beweging, maar het heeft toch geen constante kwaliteit. Het inkopen van hout is daarmee ook heel anders dan dat van staal, ijzer of aluminium. Bij hout kijk je echt naar de plank. Je kijkt naar de kleur, vorm en eventuele scheuren of splinthout. Hout is natuur. Het groeit. Het is niet door mensen handen gemaakt en daardoor is het iedere keer weer een verrassing wat je gaat krijgen.