Karakter Prints

De drukkerij van Bart is gevestigd in het Limburgse Helden, op geheel traditionele wijze werkt hij hier aan zijn ambacht en maakt slechts gebruik van authentieke machines voor zijn meest kleurrijke producten. De geuren van olie, inkt en hout komen je tegenmoet en op de achtergrond draait country muziek. Bij binnenkomst weet je het gelijk: van kaarten tot stempels, ieder product wordt hier bedrukt met Karakter.

In 2013 ontwierp Bart het geboortekaartje voor zijn zoon Faas. Voor het drukken ging hij op zoek naar een manier die zowel kracht als eenvoud uit kon stralen en de Engelse term letterpress dook al snel op. “Wat ik mooi vind is dat kaartjes die op deze wijze gedrukt zijn een authentieke uitstraling hebben. Het mooie dikke papier, de vette inkt en de indruk in het kaartje waren stuk voor stuk dingen die mij raakte.”

Logo Karakter Prints drukkerij

Het leren van het ambacht

Het ambacht van drukker heeft hem vanaf dat moment dan ook niet meer losgelaten en Bart besloot in de leer te gaan bij een oude rot in het drukkersvak. “Het romantische idee achter het ambacht sprak me aan, want alles moet met de hand worden gedaan; de inkt op kleur mengen, de pers beïnkten en vervolgens stuk voor stuk ieder vel in de pers leggen om het dan uiteindelijk te drukken.” Bij deze vorm van drukken kan slechts één kleur tegelijk worden gedrukt, wat dan ook met alle zorgvuldigheid wordt gedaan.

Bart beoefend zijn ambacht als drukker geheel op traditionele wijze en maakt slechts gebruik van authentieke machines. Zo heeft hij o.a. een cilinderpers van 800kg uit het jaar 1955, een trapdegel uit 1900 en een snijmachine uit 1914. ”Op markten neem ik altijd mijn kleine pers mee om bezoekers ook zelf te laten drukken. Het werk geef ik ze ook in de hand, want vaak dan pas valt het kwartje. Waar ze eerder nog vroegen wat het verschil is tussen Vistaprint en ambachtelijke drukwerk, krijg ik dan de vraag of ik ook voor hen iets kan maken.”

De waarden van het ambacht

Hij vindt het belangrijk om het oorspronkelijke drukkersambacht zoveel mogelijk in de vingers te krijgen. Hij spreekt dan ook geregeld met de laatste generatie drukkers die vroeger nog écht voor de persen zijn opgeleid. Met hun vaardigheden als uitgangspunt gaat hij op zoek naar nieuwe mogelijkheden in de huidige behoeften en trends. “Passie, persoonlijk contact en eerlijkheid. Het werken met de persen laat zich niet overhaasten. Goed werk kan alleen geleverd worden wanneer ik er de tijd voor kan nemen. Bij mij kom je dan ook niet voor productiewerk, maar juist voor dat éne kaartje, voor dat éne bijzondere moment in je leven of voor dat éne opvallende visitekaartje.”

De drukpers van Bart Heesen in detail

Maak alstublieft een selectie uit een van de bovenstaande categorieën.