Mauritz Vlot: Meesterschoenmaker

Mauritz zet zijn familietraditie voort als meesterschoenmaker en ondersteund de man bij het vinden van zijn eigen persoonlijke en op maat gemaakte paar schoenen. Het contact met de mensen en iets moois maken wat eigenlijk niet kan, dat is wat het ambacht van schoenmaker voor Mauritz betekent.

Schoenmaker Maurtiz Vlot meesterschoenmaker

Van kinds af aan is Mauritz gefascineerd door schoenen. Urenlang keek hij mee over de schouder van zijn vader, die ook schoenmaker is. Waar klasgenoten desgevraagd antwoordden op de vraag wat ze wilden worden met "piloot" of "brandweerman", stond het voor Mauritz als een paal boven water: "ik word schoenmaker". Toen hij na drie jaar middelbare school de mogelijkheid kreeg de opleiding meester schoenmaker te gaan volgen greep hij deze kans dan ook met twee handen aan.

Schoenmaker in Rotterdam Kralingen

Het ondernemen zit Mauritz, net als schoenen maken, in het bloed. Op zijn 22e startte hij, alleen, La Mer. Er kwam een mooi pand vrij in Rotterdam-Kralingen en de nuchtere Mauritz besloot dat het daar dan maar moest gebeuren. Vanaf het begin legde hij zich er op toe '"iets moois te maken wat eigenlijk niet kan", aldus Mauritz zelf. Hij maakt graag schoenen die anders zijn dan gemiddeld. En wat maakt de dag van Mauritz nou echt goed? "Als ik kan maken wat iemand anders in z'n hoofd heeft en het klopt". Voor hem niets fijner dan contact met 'leuke mensen'.

Mauritz is nu 32 jaar. Als hij geen schoenen maakt is hij toch nog met zijn handen bezig, dan speelt hij namelijk graag piano.