NEWASTE

NEWASTE is de naam van het innovatieve meubelmakersbedrijf van Bastiaan Tolhuijs. Met NEWASTE wordt er gebruik gemaakt van restmateriaal nog, voor het de kans krijgt om gerecycled kan worden. Dit heet precycling!

Newaste verbetert het recycling proces

Graag zou ik een bijdrage willen leveren aan het creëren van een groene en duurzamere wereld door het onnodig recyclen van restmateriaal van industriële bedrijven aan te pakken. Deze bedrijven hebben door hun grootschalige productie vaak een constante stroom aan uniek restmateriaal. Wat in de ogen van deze bedrijven geen waarde meer heeft gezien het niet meer bruikbaar is voor hun eigen productieproces. Het restmateriaal wordt weggegooid en komt terecht in het recycling proces.

Hier geloof ik niet in. Ik zie recycling als een inferieure visie op duurzaamheid: recycling kost veel energie, en dat voor restmateriaal wat nog zeker een waarde heeft en een ander doel kan dienen. Deze verborgen waarde zoek ik op en zo transformeer ik restmaterialen in designproducten. Alle producten zijn unieke ontwerpen gemaakt van hoogwaardig restmateriaal die ik in samenwerking met het “afval-producerende” bedrijf ontwikkel.

Zo weet ik de hoeveelheid restmateriaal dat naar mijn mening onnodig gerecycled wordt flink te reduceren. Ik noem dit dan ook geen recycling, maar PREcycling!

NEWASTE: recycling is goed, precycling is beter!

“Mijn doel is om er voor te zorgen dat de waarde van restmateriaal opgewaardeerd wordt, er minder afval gerecycled hoeft te worden en er een hoogwaardig designproduct ontstaat.”

Eettafel gerecycled duurzaam hout

De werkplaats van de meubelmaker

Als startende ondernemer werk ik nog thuis in Amsterdam en maak de eerste prototypes van de producten in mijn tuin. Ook maak ik gebruik van de werkplaats bij mijn productiepartners. Voor de grotere aantallen besteed ik het werk weer uit aan de bedrijven waar het afval vandaan komt. Zij hebben immers ervaring met het materiaal en kunnen het bewerken met de machines die ze al hebben.

Een product ontwerper is degene die mede verantwoordelijk is voor een duurzame wereld. Hij is de persoon die bepaald waar het materiaal vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. NEWASTE draagt met trots die verantwoordelijkheid. NEWASTE kiest voor eerlijke materialen en laat door middel van de producten zien dat restmaterialen nog waarde hebben.