Diamantslijper Pauline Willemse

Pauline Willemse heeft altijd al een gedreven karakter gehad. Als ze iets bedenkt, gaat ze er vol gas voor. Zo ook toen ze 23 was en iemand haar tijdens een korte werkeloosheidsperiode vroeg wat ze wilde doen. Haar antwoord was even verrassend als definitief: een opleiding tot diamantbewerker.

"Het is echt mijn vak en eigenlijk heb ik dit altijd al willen doen. Als kind was ik namelijk al bezig met friemelwerkjes en op mijn veertiende wist ik het dan: ik wil diamantslijper worden! Die uitdaging om met het hardste materiaal ter wereld te werken, stimuleert me dag keer weer om het beste te maken wat ik kan. Als je iets doet wat je leuk vind, inspireert het je ook."

Diamantslijper Pauline Willemse Diamantair in Amsterdam

Was ze eerst nog onzeker over haar vaardigheden, al snel werd duidelijk dat ze een speciaal talent had voor dit precisiewerk. Tijdens de opleiding stond op een dag een man in een lange, statige jas naast haar die vroeg: “Zo, jij wilt toch bij Coster Diamonds werken?” Toen zij bevestigend antwoordde, barstte hij in lachen uit. "Dat was typisch iets voor Ben Meier, de toenmalige directeur van Coster Diamonds. Enige tijd later was hij mijn baas," vertelt Pauline.

Pauline heeft als meester-diamantsnijder en -slijper een lange, indrukwekkende carrière gemaakt bij Coster Diamonds. Zo heeft zij zelfs een wereldrecord gevestigd! In 1994 heeft Pauline het kleinste diamantje ter wereld geslepen, een steentje met 57 facetten, wegende 0.0000743 karaat, 0.16-0.17 mm in diameter en net 0.11 mm hoog. Dit is gepubliceerd in het Guinness Book of Records en nog steeds niet geëvenaard.

"Als ik achter mijn schijf zit, komt er een soort van rust over me heen. Dan maakt het niet uit hoeveel mensen er rondlopen of naast me staan. Als ik met de tang in mijn handen de trilling voel van het steentje op de ronddraaiende schijf, dan vertelt dat me heel veel. Dan ben ik één met de steen. Vroeger leidden ze vaak dove mensen op tot diamantslijper. Die konden zich nóg beter concentreren op die trilling," Pauline is naast meester diamantslijper en -snijder ook hoofd van de afdeling Diamantslijpen. Daarnaast leidt zij intern nieuwe diamantslijpers op, geeft ze rondleidingen en leidt ze de unieke Diamond Masterclasses.

"Mijn hart gaat sneller kloppen als de steen af is, als ik al die glinsterende facetten zie en bedenk dat het ooit een ruwe steen was. Het is altijd weer een spectaculair gevoel!"

Coster Diamonds producten armband van diamant

Maak alstublieft een selectie uit een van de bovenstaande categorieën.