Pellikaan Timing

Het Nederlands horlogemerk Pellikaan Timing werd in 2012 opgericht door horlogemaker Hubert Pellikaan. In het centrum van Utrecht worden de horloges met de hand vervaardigd.

Het begon allemaal in Maastricht. Daar was ik met mijn vrouw een weekendje weg en ik zou mezelf eens gaan trakteren op een heerlijk dure klok! Zeg maar zo een, waar ik altijd al van gedroomd had. Ik heb die dag verschillende klokken om mijn pols gehad van Panerai tot een Omega Planet Ocean, maar mijn droomklok zat er niet tussen. Het voelde simpelweg niet goed.. En toen bedacht ik het me ineens! Als ik mezelf dan toch bereid had gevonden zo veel geld uit te gaan geven, waarom dan niet aan goed gereedschap en ik maak er gewoon zelf een.

“Op het moment van ingeving was ik al jaren een ongelofelijke horlogefanaat, had ik me al geruime tijd geïnteresseerd in de techniek en realiseerde ik me hoe mooi ik het vak en de uitdaging vond.”

De start van Pellikaan Timing

Als een echte man, met een passie voor techniek en uurwerken ging ik naar een horlogebeurs. Hier lagen de meest prachtige klokken! Wat dacht je van een Omega uit de tijd van de tweede wereldoorlog gemaakt voor de RAF of een Omega Speedmaster Professional uit 1969. Stuk voor stuk goed doordachte klokken met een tijdloos design.

Uiteindelijk kwam ik thuis met een doos gevuld met oude Russische horloges. Ik weet nog goed dat ik tegen mijzelf zei: ‘Zoveel onderdelen zitten er nou ook weer niet in Hubert, dus hoe moeilijk kan het nou zijn?’. Ik volgde een cursus tot horlogemaker en ik ging met de gevulde doos aan de slag. In elkaar, uit elkaar, onderdelen vervangen en repareren. De kennis verkreeg ik vooral door mijn grote passie voor technologie.

Sinds een aantal jaren heb ik een dan ook een kantoor en werkplaats aan huis. De aller eerste horloges zijn letterlijk aan de keukentafel gemaakt! Kinderen naar bed, licht aan en papa ging even lekker klussen. Ik creëerde al snel een aparte ruimte voor mezelf in huis en sinds 2012 beschik ik over een echte horlogemakers werkbank.

Pellikaan Timing Dutch Watch brand

Pellikaan Timing anno 2014

Het is nu echt geen geintje meer en ik mag het ook geen hobby meer noemen.. Na het oprichten van de bv Pellikaan Timing wat het serieuze werk begonnen en hier hoort natuurlijk ook een visie bij. Mijn visie met betrekking tot horloges is simpel samen te brengen in 5 punten:

1. Het ontwerp van een klok moet op zichzelf staan. Daarmee bedoel ik dat het niet te algemeen moet zijn en ook niet moet leunen op een klassieker. Een Pellikaan is herkenbaar!

2. Het horloge moet goed bruikbaar zijn. Dat wil zeggen, je moet er goed de tijd op kunnen aflezen. Niet alleen de uren en minuten, maar ook de secondes.

3. Het moet sterk genoeg zijn om een bierflesje mee te kunnen openen. Of ja, het moet sterk zijn en tegen een dreun kunnen.

4. Het horloge moet bruikbaar zijn. Hiermee bedoel niet alleen waterdicht, maar ook met een goed contrast in de wijzerplaat. Het kan, indien nodig, functioneren als een secondeteller.

5. Het glas mag niet krassen.

“Militaire horloges zijn mijn inspiratiebron. Het idee was dan ook om er zo een te maken… Zoals je kunt zien, is het dat niet helemaal geworden.”