Watze van der Wal

Goudsmid Watze van der Wal is sinds 2005 gevestigd in Joure. Een dorp wat van oudsher een rijke geschiedenis aan ambacht heeft. Hier in het noorden van het land ontwerpt en vervaardigd Watze zijn eigen sieraden.

Mijn eerste opleiding was voor het vak automonteur. Ik merkte echter al snel dat ik hier niet genoeg voldoening uit haalde. Het was niet fijn genoeg voor me en ik kon mijn creativiteit er niet in kwijt. De directeur van de technische school kwam naar me toe met een folder van de vakschool in Schoonhoven. Bij binnenkomst op de open dag viel alles gelijk samen. Hier kwamen techniek en handvaardigheid samen. Hier kon ik mijn kennis van wiskunde, natuurkunde en scheikunde toepassen. En hier kon ik eindelijk mijn creatieve ei kwijt!

Na mijn opleiding heb ik gewerkt voor verschillende goudsmeden verspreid door het land tot ik het tijd vond om voor mezelf te beginnen. In eerste instantie met een werkplaats aan huis, om vervolgens in 2005 te verhuizen naar een pand in Joure.

Een eigen werkplaats in Joure

Joure Goudsmis Watze van der Wal

Joure was voor mij een logische keuze, het heeft namelijk een prachtige ambachtelijke historie. Veel goudsmeden, klokkenmakers en gieterijen hebben Joure gemaakt tot wat het nu is geworden. Helaas zijn er met de jaren wel een aantal goudsmeden verdwenen, dus het was aan mij de taak om Joure weer op de kaart te zetten! Voor mij is Joure dan ook een gevoel van thuiskomen, dit komt vooral door de rijke geschiedenis aan ambacht.

In mijn vak heb ik twee belangrijke speerpunten. Zo lever ik graag goede kwaliteit af en geloof ik in een onvoorwaardelijke service. Alle juwelen smeed ik met mijn eigen handen, dat maakt ieder product zo persoonlijk. Ik ben dan ook van mening dat je kwaliteit en toewijding moet kunnen garanderen als je zo dicht bij een klant staat.

Zo doe ik reparaties, schoonmaken, polijsten, kleine reparaties of andere kleinigheden met alle plezier voor mijn klanten. Zelf wil ik toch ook dat mijn juwelen er mooi bij lopen! Iets als een levenslange garantie kan ik niet geven, maar een zo goed mogelijke kwaliteit leveren met een goede service.. Ja, dat heb ik natuurlijk (haast letterlijk) zelf in de hand.

Het is ook leuk, want mensen zijn het niet meer gewend om kosteloos een goede service te ontvangen. Juweliers trekken je tegenwoordig helemaal leeg. Eerst leveren ze vaak slechte kwaliteit en daarna moet je zeker ook nog betalen als er iets mis is omdat de beste man zijn werk niet goed heeft uitgevoerd. Ik merk dat een goede nazorg ongelofelijk gewaardeerd wordt en dat vind ik belangrijk. Je gaat toch geen factuur sturen voor 5 minuten werk.