Saffierglas

Saffierglas horloge

Saffierglas

Bij de vervaardiging van horloges zijn een aantal onderdelen zeer belangrijk voor de kwaliteit en levensduur van het horloge. Gezien het horloge een kostbaar sierraad is, dat bij enige regelmaat blootgesteld wordt aan de buitenwereld, is een degelijke bescherming gepast. Bij de aanschaf van een nieuw horloge is dus niet alleen het uurwerk, of de waterdichtheid bepalend voor uw keuze, maar ook het type glas. Voor optimale bescherming kiest u saffierglas. Maar wat is saffierglas nou precies?

Krassen op uw horloge

Doorgaans worden horloges gemaakt met een uurwerk waarop slechts een plaatje van mineraalglas is bevestigd. Dit glas is helder en ziet er goed uit, echter bij veelvuldig dragen merkt men dat mineraalglas tamelijk krasgevoelig is. Krassen kunnen het lastig maken om de tijd nauwkeurig af te lezen en zorgen ervoor dat een kostbaar horloge er eenvoudigweg niet meer goed uitziet. Bij de aanschaf van een nieuw horloge verdient het dan ook de aanbeveling om het type glas dat gebruikt is eens nader te bekijken voor men tot de aankoop over gaat.

Alternatief voor mineraalglas

Er zijn verschillende soorten glas die worden gebruikt bij de vervaardiging van horloges. Ieder soort glas heeft zo zijn voordelen en nadelen. Hier een rijtje aan type glazen en de kwaliteitseigenschappen:

Kunststofglas
Kunststof glas heeft de kenmerkende eigenschap dat het bijna niet breekt. Het glas wordt veel gebruikt in de vervaardiging van goedkopere horloges en is ook zeer zacht. Dit betekent echter dat kunststof glas niet bestand is tegen krassen en dus zeer snel beschadigd raakt.

Mineraalglas
Dit is het glas zoals we dat kennen. Het heeft de eigenschap harder te zijn dan kunststof glas, maar is nog steeds niet goed bestand tegen krassen. Tevens breekt het glas vrij snel.

Kristalglas
Dit type glas is sterker dan kunststofglas of mineraalglas. Het is harder en daardoor iets minder krasgevoelig dan mineraal, maar nog steeds kunnen er krassen op het glas ontstaan bij veelvuldig dragen van het horloge.

Saffierglas
Saffierglas is een de mooiste en beste keuze wat betreft de bescherming van uw uurwerk. Het is bij uitstek de meest heldere en sterkste glassoort die wordt gebruikt bij het vervaardigen van een horloge.

Eigenschappen van saffierglas

Saffierglas vindt men dan ook vaak terug op de wijzerplaat van luxe horloges. De meeste horloges in het hogere prijssegment zijn uitgerust met een saffierglas plaatje. Dit type glas is minder hard dan diamant, maar veel harder dan bijvoorbeeld kristalglas. Meestal wordt een synthetische vorm van saffierglas gebruikt bij horloges. Dit soort glas heeft een aantal kenmerkende eigenschappen;
- het saffierglas is zeer helder, waardoor te alle tijden de tijd goed af te lezen is
- het saffierglas is zeer hard, waardoor de wijzerplaat optimaal beschermd wordt tegen krassen

Daarnaast heeft saffierglas heeft ook nog eens een zeer hoog duurzaamheidgehalte. Met een glashardheid (op de schaal van Mohs) van maar liefst 9, is saffierglas haast niet kapot te krijgen. Alleen diamantglas is harder dan saffierglas, echter biedt niet meer voordelen dan saffierglas.

Het proces om van ruw saffierkristal een wijzerplaat te maken kent vele handelingen. Dit bewerkelijke proces maakt saffierglas tot een van de meer kostbare glassoorten. Desalniettemin is het zeer zeker aan te bevelen om te kiezen voor saffierglas bij de aanschaf van uw horloge, simpelweg omdat het uw wijzerplaat de meest optimale bescherming biedt. Zo weet u zeker dat uw wijzerplaat heerlijk helder en mooi blijft, een leven lang.

Horloge met saffierglas

Horlogemaker Hubert Pellikaan van Pellikaan Timing vervaardigd in Utrecht zijn eigen horloges. Al zijn horloges zijn voorzien van een saffierglas plaat en bieden daarmee de uiterste bescherming. Zo is bijvoorbeeld bij zijn nieuwste horloge ‘Hendrik Lorentz’ gebruik gemaakt van saffierglas aan zowel de voor- als achterzijde van het horloge.

Meer over saffierglas

Voor meer informatie over saffierglas of over horloges in het algemeen kunt u terecht bij horlogemaker Hubert Pellikaan. Neemt u gerust contact op door zijn contactformulier in te vullen.

Ambachtslieden