Chef-koks en vrienden van Arne Ramak

Als chef-kok werkt Arne vaak samen met mensen die dezelfde toewijding en smaak hebben als Arne zelf. Ze inspireren elkaar en iedereen heeft zijn eigen specialisme. Zo ontstaan er soms leuke projecten waarbinnen chef-koks elkaar uit kunnen dagen.

Vrienden voor Vrienden

Het Vrienden voor Vrienden diner wat ik in de zomer van 2013 heb georganiseerd in het Kunstbedrijf in Heemstede, was een samenkomen van lokale producten, culinaire creatievelingen en collega chef-koks. Door een veelzijdigheid aan talenten met elkaar te verbinden ontstond er een bijzondere en bijblijvende gastronomische ervaring. Ik vond het geweldig om een informeel meergangendiner te mogen ontwikkelen, waarbij ieder gerecht een persoonlijke herinnering, emotie of ervaring van de chef uitbeeldde.

De chefs vertelden vol enthousiasme aan de gasten over hun gerecht, waarna de intense smaken het overnamen en ik iedereen zichtbaar zag genieten! De zorgvuldig geselecteerde wijnen die aan tafel werden geserveerd maakte het diner in zijn geheel compleet. In de toekomst zou ik graag dit concept willen uitrollen in verschillende steden en zo op zoek gaan naar steeds wisselende en verrassende locaties.

Fooddesign Arne Ramak

Als chef-kok ben je nooit alleen

De verbondenheid onder chef-koks is groot. Het draait te allen tijde om samenwerken, delen en aan elkaar denken. Wanneer ik bijvoorbeeld een vacature voorbij zie komen, waarvan ik weet dat een collega chef-kok hier zijn talenten goed in kwijt zou kunnen, denk ik geen seconde na en introduceer ze aan elkaar.

Als chef-koks zijn we er voor elkaar wanneer dat nodig is, zonder dit altijd naar elkaar uit te hoeven spreken. Deze gedachte, dat er altijd aan elkaar wordt gedacht, vind ik enorm fijn.