Scheepsbouwer

Scheepsbouwer Aaldert de Jonge

Scheepsbouwer Aaldert de Jonge is werkzaam bij Jachtwerf de Jong. Hier nog worden alle schepen nog écht volledig met de hand gebouwd. De naam Jachtwerf De Jong Joure staat dan ook synoniem aan 'vletten'. En dan met name aan teakhouten vletten, fraai afgewerkt met koperen beslag. In Joure worden vletten, maar ook wedstrijdboten, in diverse afmetingen gebouwd. Jachtwerf De Jong, Joure is gespecialiseerd in schilder- en lakwerk, onderhoud, reparatie en restauratie van jachten. Maar ook voor teak dekken en betimmeringen.

Meer over Scheepsbouwer Aaldert

Bent u, of kent u een Scheepsbouwer?

Kent u een scheepsbouwer en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een scheepsbouwer en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van scheepsbouwer

Authentieke houten schepen: de liefhebber geniet van het handwerk, de gelakte planken en de vaak op maat gemaakte interieurs. Tegenwoordig zijn er nog maar een aantal scheepswerven waar een echte scheepsbouwer aanwezig is. De scheepsbouwer: een man die houdt van ambachtelijk vakwerk en niet alleen nieuwe schepen bouwt, maar ook oudere schepen repareert.

Houten schepen bouwen is geen eenvoudig vak. De scheepsbouwer moet op de hoogte zijn van de maten die voor diverse schepen vastgelegd zijn. Een Pampus is bijvoorbeeld van 6,67 meter lang, 1.69 meter breed, met een diepgang van 0,80 meter. Een 22 Kwadraat daarentegen hoort 7 meter lang en 1.90 meter breed te zijn, met een diepgang van 0.90 meter. Dit luistert nauw. De Noord Nederlandse Watersport Bond (NNWB) tolereert namelijk geen afwijkingen voor de maatvoeringen.

Stijl van de scheepsbouwer

Andere voorbeelden van houten zeilboten die een scheepsbouwer kan vervaardigen, zijn bijvoorbeeld een regenboog, 16m2, valk of 12voets jol. Maar ook teakhouten vletten zijn mogelijke projecten voor een scheepsbouwer.

Elke scheepsbouwer heeft een eigen stijl. Het hout dat gebruikt wordt, de vorm van het schip, het interieur, een scheepsbouwer heeft feeling met elk schip dat hij bouwt. De planken worden om maat gemaakt, gekromd en gevormd. En op het dek mag het goed toeven zijn, dus de scheepsbouwer denkt ook na over de afwerking en bijzondere bijkomstigheden of speciale wensen.

Vakmanschap van de scheepsbouwer

Kennis en vakmanschap van boten en al het drijvende, dat definieert een goede scheepsbouwer. Opdrachten voor nieuwe boten zijn vaak op maat gemaakt, in overleg met de klant. Maar een scheepsbouwer gebruikt zijn kennis en vakmanschap eveneens om oudere boten te repareren en te restaureren. Een mast, het roer, mankementen aan de planken op het dek. Een goede scheepsbouwer weet hoe hij een schip repareert en maakt optimaal gebruik van materialen en zijn vakkennis. Met als finishing touch het schilder- en lakwerk. Als de scheepsbouwer ermee klaar is, ziet ook een ouder schip er weer uit als om door een ringetje te halen!