Schoenmaker

Schoenmaker Mauritz Vlot

Schoenmaker Mauritz Vlot is eigenaar van het familiebedrijf Berlioz Maatschoenen, dat al sinds 1938 een gevestigde naam is als het gaat om handgemaakte en stijlvolle schoenen. Mauritz heeft de titel van meesterschoenmaker en streeft er naar de hoogste kwaliteit van generatie op generatie door te kunnen geven. Met een werkplaats en winkel in Rotterdam worden alle schoenen van Berlioz in eigen atelier vervaardigd.

Meer over Schoenmaker Mauritz

Schoenmaker Mischa Bergshoeff

Schoenmaker Mischa Bergshoeff is een van de nog maar twéé ambachtelijke maatschoenmakers van Nederland, helpt mensen die op grote voet leven en/of moeilijk ter been zijn aan schoeisel dat is afgestemd op individuele eisen.

Meer over Schoenmaker Mischa

Bent u, of kent u een Schoenmaker?

Kent u een schoenmaker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een schoenmaker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van schoenmaker

Een goede outfit begint bij de schoenen. Een chique of flitsend paar schoenen kan net de doorslag geven en een date, of sollicitatie, laten slagen. De invloed van schoenen op deze successen hebben we dan ook te danken aan een ambacht dat al duizenden jaren oud is, maar toegang heeft tot steeds meer mogelijkheden: de schoenmaker.

Al ver voor het jaar nul werden dierenhuiden om de voeten gebonden om deze te beschermen tegen de kou. Hoe verder de tijd en de techniek vorderde, ontstonden de eerste laarzen, - vooral door Indianen gedragen - mocassin-schoenen en - in de Romeinse tijd – sandalen. Met de technieken van nu zijn de mogelijkheden onbeperkt: schoenmakers kunnen naar elke wens een schoen ontwerpen en vervaardigen. In tijden waarbij schoenmodellen in duizenden stuks worden geproduceerd, vaak nog met een machine ook, is dit een waar voorrecht geworden.

Persoonlijke hand van de schoenmaker

Als een schoenmaker speciaal voor jou in de weer is geweest, ben jij de enige op deze aardbol met dat unieke paar schoenen. Alles aan de schoen kun je zelf beslissen: de hoogte van de hak, de kleur, de stof, noem maar op. Het enige dat de schoenmaker bepaalt is de pasvorm. Hij meet je voet op en zorgt dat de pasvorm daar precies goed omheen valt, waardoor je een stuk comfortabeler loopt dan in een paar schoenen die in een standaard model zijn geproduceerd. Dus behalve goed voor je verschijning, is een schoenmaker ook goed voor je gezondheid.

Als de schoen - handgemaakt of niet - slijt of vies wordt, is de schoenmaker ook daar om deze te onderhouden, schoon te maken of in het ergste geval te repareren. Een nieuwe hak bevestigen, grasvlekken verwijderen of een nieuwe rits aannaaien: schoenmakers gaan net zolang in de weer met lederverf, schoenspanners en machines totdat de schoen er weer uitziet als nieuw.

De voet en de schoen

Je leven doorloop je op je voeten, en die verdienen het te worden verwend door goed schoeisel. Maar let op: als je voeten eenmaal zijn verwend door een ambachtelijke schoenmaker, willen ze nooit meer anders.