Smid

Smid Johan van Zanten

Smid Johan van Zanten was altijd al geboeid door het smeden. De geur van de kolen, het gloeiende ijzer en het fysieke werk trokken hem enorm aan. Johan van Zanten smeedt zijn eigen koksmessen die momenteel al over de hele wereld gebruikt worden. "Smeden is heel puur en een echt ambacht. Als smid maak je alles zelf. Hamers, tangen, noem het maar op."

Meer over Smid Johan

Smid Jurgen Nijhof

Smid Jurgen Nijhof is een bevlogen Sier- en Kunstsmid met hart voor zijn vak, het ambacht van het smeden. Het kenmerk van zijn smeedwerken is de aansluiting op de omgeving waarin ze staan. De natuur is daarbij een belangrijke inspiratiebron voor Jurgen. De combinatie van een technische achtergrond en een creatieve geest, vormt Jurgens unieke handtekening.

Meer over Smid Jurgen

Bent u, of kent u een Smid?

Kent u een smid en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een smid en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van smid

Zo'n 7000 jaar geleden ontdekte men in Anatolië dat koper bij verhitting in speciale ovens gesmolten en bewerkt kon worden. Die ontdekking ging 'als een lopend vuurtje' rond. De wereld veranderde definitief van aanzicht nadat men ook het procédé voor het bewerken van ijzererts onder de knie kreeg. Van sieraden tot wapens, van agrarisch gereedschap tot muntstukken, de smid werd de spil van een nieuwe economie.

Onder de beroepen van de afgelopen eeuwen vinden we de vingerhoedmaker, de knopengieter en de ploegsmid. Een bussenmaker maakte wapens die met buskruit door de loop werden geladen, een profeyter maakte kandelaars en de spijkermaker... u raadt het al.

Smid vandaag de dag

Wie denkt dat al het smeedwerk tegenwoordig is voorgefabriceerd in het Verre Oosten vergist zich. De smid bestaat nog steeds, ook in Nederland. Juist nu, zou je zeggen, want bij de moderne nadruk op een gepersonaliseerde levensstijl en kwalitatief design horen ook op maat gemaakte metaalproducten.

Deed de traditionele smid vooral seriewerk, de moderne ambachtelijke smid ziet in ieder nieuw te maken object een uitdaging. Zo wilde een wijnhandelaar zijn zaak beveiligen tegen inbraak. In plaats van een obligaat stuk beton voor de pui, plaatste de smid enkele forse metalen wijnflessen voor de winkel: reclameboodschap, esthetische verfrissing en beveiliging in één klap. Maar de moderne smid vervaardigt ook tafels, lampen, kandelaars, haarden en trapleuningen. Ook balustrades voor cruiseschepen en hekwerk om woonboerderijen komen van zijn hand. En ten slotte wordt de smid ook ingeschakeld bij restauratiewerkzaamheden voor oude gebouwen.

Veelzijdigheid van de smid

De ambachtelijke smid is dus meer dan ooit een denker die van alle markten thuis is. Standaardoplossingen bestaan niet, voor de smid is ieder product een unicaat. Ook als hij een werktekening in handen krijgt, ligt het hele traject tussen uitdenken en afleveren in zijn handen. Roestvrijstaal, ijzer, koper, messing of cortenstaal – het maakt niet uit. De smid hanteert en bewerkt het. Het oeroude vakmanschap heeft hij in zijn vingers, moderne technieken in het hoofd. Het vuur brandt, het metaal gloeit, de hamer klapt op het aambeeld, de microkristallen schieten de juiste richting op. Een oersterke, duurzame constructie is gewaarborgd. Sierlijk of robuust, functioneel of fraai, de smid van vandaag maakt uw ijzerwerk minder saai!