Sollicitatietips

De arbeidsmarkt is er sinds 2009 nauwelijks beter op geworden. De bankencrisis, en de daaropvolgende economische krimp hebben hun sporen nagelaten. Het aantal werkzoekenden is historisch hoog en het UWV verwacht voor 2015 slechts een geringe groei in het aantal vacatures. Met de volgende sollicitatietips leert u op de juiste wijze communiceren met de arbeidsmarkt.


Deze sollicitatietips zijn compleet van het zoeken van een vacature tot aan het voeren van het sollicitatiegesprek. Maak gebruik van de volgende sollicitatietips om het verkrijgen van uw droombaan te vergroten!


Sollicitatietips: Recruitment

Hoe een vacature wordt aangeboden bepaald mede welk type kandidaat zich aandient. Een van de meest onderschatte sollicitatietips is dan ook slechts die kanalen in te zetten die passen bij de functie die je zoekt. Vacaturesites zijn er in overvloed, waarnaast de traditionele personeelsadvertentie in dag- of vakbladen. Afhankelijk van uw branch is de een meer gepast dan de ander. Voor vacatures via het personeelsblad, intern werven of mondeling zijn ook de onderstaande sollicitatietips zeer effectief, gezien u in deze gevallen als voordeel dat je over insight information kunt beschikken.


Sollicitatietips: Geschikte vacature

Bedenk dat een bedrijf slechts de meest geschikte kandidaat wil vinden. Een overvloed aan (on)geschikte kandidaten, of te weinig potentieel geschikte kandidaten, kan voor bedrijven demotiverend zijn. Onder geschikte sollicitatietips wordt dan ook gerangschikt het voor uzelf verkrijgen van een Realistic Job Preview.


Sollicitatietips: Informatie inwinnen over functie en bedrijf

Het grondig doorspitten van de website en uzelf daadwerkelijk verdiepen in doelstellingen, missie en strategie behoort tot de sollicitatietips die zeker niet achterwege gelaten mogen worden. Zo kan bijvoorbeeld een financieel jaarverslag bijzonder veel nuttige informatie bevatten. Bij twijfel of vragen, kunt u altijd direct contact met de recruiter opnemen. Probeer te alle tijden beslagen ten ijs te komen, met deze sollicitatietips dient u uw voordeel te kunnen doen. Bedenk dat een eenmaal geopend gesprek niet ‘zomaar afgesloten’ kan worden.


Sollicitatietips: Sollicitatiebrief schrijven

Bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief horen een aantal sollicitatietips. Begin met aangeven waar u de vacature hebt gevonden, gevolgd door een korte alinea waarin u aangeeft waarom u geschikt bent voor deze functie. Tot de zinvolle handige sollicitatietips behoort ook wanneer u in de sollicitatiebrief de STAR-methode toe weet te passen. Deze STAR-methode (het letterwoord staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat) is primair ontwikkeld om te worden toegepast in het sollicitatiegesprek. Daarbij wordt de kandidaat gevraagd zich een werksituatie uit het verleden in herinnering te roepen en taken, acties en resultaat op dat moment. In de brief kunt u hier ook al handig gebruik van maken.


Beschrijf verder waarom u geïnteresseerd bent in specifiek dit bedrijf. Dat kunt u invullen met opleidingsgegevens, werkervaring en eventueel interessegebied. De afsluiter bevat informatie hoe met u als sollicitant in contact te komen. Hier kunnen een aantal sollicitatietips worden genoemd, waaronder in elk geval verwijzen naar uw cv en expliciet de wens kenbaar maken uitgenodigd te willen worden voor een sollicitatiegesprek.


Sollicitatietips: Het sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal gespreksmodellen die een professioneel recruiter kan hanteren wanneer deze een selectiegesprek gaat voeren. Hier zijn helaas geen sollicitatietips voor te geven, daar de keuze voor het type gesprek volledig bij het recruitment ligt. Het gesprek kan variëren in het toepassen van gesloten- of open vragen en gestructureerdheid.


Tot de sollicitatietips behoort nog wel het je grondig voorbereiden van de bovengenoemde STAR-methode. Hiermee zult u met meer zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek tegemoet gaan. Op de gestandaardiseerde situatie, die tijdens een gesprek aan elke kandidaat in ongewijzigde vorm kan worden voorgelegd, kunt u zich uiteraard niet voorbereiden. Sollicitatietips hier zijn het hoofd koel houden en goed uw achtergrondinformatie over functie of bedrijf voorbereiden.


Sollicitatietips: Do’s-and-dont’s tijdens het sollicitatiegesprek

Een dresscode voor sollicitatiegesprekken is er formeel niet, maar tot de sollicitatietips behoort dat in Nederland van u wordt geacht goed gekleed te verschijnen op een sollicitatiegesprek. Kom niet te laat, maar ook zeker niet veel te vroeg. Tijdens het gesprek dient u niet al te diep op uw persoonlijke zaken in te gaan en te alle tijden oogcontact te houden tijdens het spreken. Houd er rekening mee dat non-verbaal gedrag 70% van uw communicatie bepaald. Nuttige sollicitatietips hier zijn om uw spreeksnelheid te verlagen en goed rechtop te zitten.


Sollicitatietips: Kleding

In de bovengenoemde sollicitatietips over het sollicitatiegesprek is uw kleding al kort aan bod gekomen. Graag gaan we bij deze sollicitatietips hier nog wat dieper op in. Want specialist in maatkleding Marcel Marbus van New Tailor heeft een speciaal pak ontwikkeld, waarmee u zich comfortabel en voorbereid kunt voelen tijdens uw sollicitatiegesprek.


Het is een blauw pak met daaronder een wit hemd en een blauwe das. Deze das kan zowel knitted als glad gestreken zijn, dit is een keuze naar uw eigen stijl. Het witte hemd kleed netjes af en laat uw ondershirt nauwelijks doorkomen, is gemakkelijk te strijken en kan zowel met als zonder manchetknoop gedragen worden.


Conclusie

Met bovenstaande sollicitatietips, als sine qua non is het mogelijk een goed resultaat te verkrijgen, maar realiseer dat op een drukke arbeidsmarkt, met meer dan 650.000 concurrenten de kans op een negatief resultaat altijd aanwezig is. Solliciteren kan een dagtaak zijn, die veel tijd en inzet vergt, maar met deze sollicitatietips bent u in elk geval op de goede weg.


Meer sollicitatietips

Voor specifieke vragen of sollicitatietips met betrekking tot uw voorkomen of presentatie adviseren wij contact op te nemen met kleermaker Marcel Marbus. Zijn sollicitatietips zorgen ervoor dat u zich zelfzeker en voorbereid in een sollicitatiegesprek zult voelen.