The Urushi bicycle project

Fiets handgemaakt Urushi Herman van Hulsteijn

The urushi bicycle project - Vanhulsteijn voor Sotheby’s

Herman van Hulsteijn heeft exclusief voor Sotheby’s een speciale editie van 9 buitengewone Vanhulsteijn fietsen gecreëerd die helemaal bedekt zijn met een schitterende laag urushi lak en bladgoud. Een van de meest onderscheidende kenmerken van deze fiets is het gecurvde frame waardoor het lijkt alsof de berijder in de lucht zweeft.

Japanse laktechniek Urushi

Voor deze gelegenheid werkt Vanhulsteijn samen met twee Russische ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in Japanse laktechnieken genaamd urushi. Bij deze specifieke stijl van lakken die Tsugaru Nuri heet, worden verschillende lagen urushi en bladgoud gebruikt die samen een oogverblindend, rijk effect geven dat prachtig contrasteert met de industriële onderdelen van de fiets. De glans van het edelmetaal onder de lak roept een enorm dieptegevoel op waarbij het patroon bijna driedimensionaal lijkt. Een aangename bijkomstigheid van deze eeuwenoude Japanse techniek is dat elke fiets van nature een uniek patroon krijgt.

Vanzelfsprekend zijn alle fietsen uitgerust met de hoogste kwaliteit onderdelen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Naast het frame ontwierp Herman van Hulsteijn ook zelf de kenmerkende onderdelen zoals de elegant gevormde remhendels en pedalen. Elk onderdeel dat ongelakt is gebleven is zorgvuldig met de hand gepolijst om zo de vorm extra te benadrukken. Het met roggehuid beklede zadel en stuur maken de luxe uitstraling van deze fiets compleet. Uiteindelijk is de fiets afgewerkt met de Vanhulsteijn logo’s en een nummer in de Maki-e techniek: goudstof van verschillende korrelgroottes gestrooid in urushi lak.

urushi op racefiets Vanhulsteijn

Het aanbrengen van Urushi

De urushi- of lakboom (rhus vernicifera) maakt deel uit van de sumac familie (anacardiaceae) en komt oorspronkelijk voor in China, Korea, Japan en het oostelijk deel van het Himalaya gebergte. Het sap van deze boom bevat een hars (urushiol) dat polymeriseert zodra het in aanraking komt met vocht en lucht. Het wordt dan een erg harde, onverwoestbare substantie die iets weg heeft van kunststof. Eigenlijk is urushi een soort natuurlijke kunststof.

Het aanbrengen van de lak is een lang en arbeidsintensief proces dat onafhankelijk van de grootte van het oppervlak ongeveer 6 maanden duurt voordat het volledig is afgewerkt. In sommige gevallen worden er wel 60 lagen aangebracht en met de hand gepolijst. Het drogen van één enkele laag kan wel 2 uur tot 3 maanden duren, afhankelijk van de soort lak. Urushi wordt nog steeds gebruikt voor een grote verscheidenheid aan toepassingen vanwege zijn fascinerende eigenschappen die zowel duurzaam als esthetisch zijn.

Urushi in de Japanse cultuur

De toepassing van urushi heeft zich vanaf de eerste productie van kommen, borden, schalen, sake kopjes, dozen, kammen en andere objecten, mee ontwikkeld met de Japanse cultuur. In Japan zijn de kommen en schalen met urushi onderdeel uit gaan maken van traditionele Japanse gerechten. In de nobele hofcultuur kregen de klassieke stijlen hun vorm. Meubels, make up accessoires, speelgoed en schrijfgerei werden op een elegante manier met goud en zilver in de Maki-e en Raden technieken verrijkt. Urushi werd ook een integraal onderdeel van de Natsume (theebussen), Kogou (wierookbranders) en andere voorwerpen die gebruikt worden tijdens de thee ceremonie. Tijdens de Edo periode versierde men zichzelf met pillendoosjes, kammen en haarspelden van urushi. Veel van deze objecten bevinden zich nu in musea en privé collecties.

In de twintigste eeuw begon een aantal in Frankrijk gevestigde ontwerpers zoals Eileen Gray en Jean Dunand de lak op meubels, kamerschermen en schilderijen toe te passen. Naast het prachtige ambachtelijke lakwerk speelt Urushi een belangrijke rol in de kunst scene van Japan en andere delen van Azië. Hedendaagse kunstenaars werken steeds meer met kleuren, vormen en technieken van urushi in hun schilderijen, kunst objecten en juwelen.

Racefiets Vanhulsteijn Urushi

Een Urushi Vanhulsteijn fiets kopen?

Deze combinatie van hedendaags design en traditioneel ambacht wordt op bestelling en op maat gemaakt in een gelimiteerde oplage van 9 fietsen. We bieden 9 verschillende frame maten aan voor deze single speed fiets: XS, S, M, L en XL. Geeft u ons 6 maanden de tijd om uw bestelling te maken en persoonlijk af te leveren. De prijs van deze totaal unieke fiets is € 32.000,- inclusief verpakking en verzending.

Neem dan ook gerust contact op als u vragen heeft over dit bijzondere project of geïnteresseerd bent in de aanschaf van een unieke Urushi Vanhulsteijn fiets.

Herman van Hulsteijn - Vanhulsteijn racefietsen

Meer over Herman van Hulsteijn? Bekijk dan zijn volledige pagina: Framebouwer Herman van Hulsteijn

Ambachtslieden