Vioolbouwer

Bas Maas

Is een gediplomeerd vioolbouwer en werkt samen met zijn partner Chaim Achttienribbe aan de vervaardiging van diverse strijkinstrumenten en toebehoren. Niet alleen voor handgemaakte nieuwe instrumenten bent u hier aan het juiste adres, maar ook als u een Stradivarius op zolder hebt liggen en deze aan reparatie of restauratie toe is.

Meer over Vioolbouwer Bas

Vioolbouwer Saskia Schouten

Vioolbouwer Saskia Schouten is bouwer van violen, altviolen en cello’s. Meer dan 25 jaar verricht ze tevens reparaties, restauraties en behaart ze strijkstokken. Haar specialisatie is optimale klankafstelling wat betreft kam en stapel. Als vioolbouwer verricht Saskia ook onderhoud en geeft ze advies over verschillende snaren. Naast haar beroep is Saskia actief als voorzitter van de NGV (Nederlandse Groep van Viool- en strijkstokkenmakers).

Meer over Vioolbouwer Saskia

Bent u, of kent u een Vioolbouwer?

Kent u een vioolbouwer en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een vioolbouwer en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van vioolbouwer

Wie wel eens naar vioolconcerten luistert weet; de viool is een prachtig instrument. Het bespelen lijkt eenvoudig maar het vergt heel wat oefening om mooie klanken uit dit instrument te halen. Dat het instrument complex is weet de vioolbouwer als geen ander.

Vioolbouwers zijn ware kunstenaars. De viool bestaat uit ruim zeventig onderdelen die door de vioolbouwer met de hand worden gemaakt en als een puzzel in elkaar worden gezet. De keuze van het hout, bewerking en afwerking zijn allemaal bepalend voor de uiteindelijke klank en karakter van de viool. Het vergt wel enig geduld. Vioolbouwers zijn vaak maanden tot een jaar bezig om één viool te maken. Niet iedere viool klinkt hetzelfde. De ene viool klinkt warmer dan de andere. Violisten kiezen een viool met een klank die bij ze past. Ze zweren vaak bij één bepaalde vioolbouwer.

Het vak van vioolbouwer

Het ambacht van vioolbouwer is niet zomaar geleerd. Een gedegen handvaardigheid en een goed muzikaal gehoor zijn van groot belang om vioolbouwer te worden. Vioolbouwers zijn vaak zelf violist, ze weten precies hoe ze tijdens de bouw van de viool de klank kunnen beïnvloeden.

Meestal gaat de kunst van het vak vioolbouwer over van vader op zoon of wordt het vak geleerd als leerling bij een vioolbouwer. Sommige vioolbouwers specialiseren zich in het restaureren van oude violen. Andere vioolbouwers vinden hun passie in het repareren of het bouwen van nieuwe instrumenten. De opleiding van vioolbouwer kan ook gericht zijn op de bouw van andere strijkinstrumenten zoals de contrabas of cello.

Historie van de vioolbouwer

Het vak vioolbouwer is een oud ambacht. De eerste vioolbouwers stammen uit de zestiende eeuw en kwamen uit Italië, denk bijvoorbeeld aan de Stradivarius. Aan het ontwerp van de viool veranderde afgelopen eeuwen niet zo veel. Toch blijft het vak vioolbouwer levendig en vernieuwend. Het handwerk maakt iedere viool uniek. Het biedt vioolbouwers de mogelijkheid steeds nieuwe technieken te gebruiken om de vorm en klank van de viool te beïnvloeden. Zo laten vioolbouwers de prachtigste instrumenten uit hun handen komen.