Waterdichtheid horloges

5ATM horloge en 10ATM horloge

Waterdichtheid horloges

De waterdichtheid van horloges is tegenwoordig meer dan ooit belangrijk. Surfen, duiken, zeilen en andere watersporten maken het voor de moderne mens noodzakelijk om een waterdicht horloge te hebben. Ook boven water worden tegenwoordig veel horloges gedragen met interessant klinkende vermeldingen als 5ATM of 10ATM op de kast. Inmiddels zijn echte duikhorloges zelfs populair als uniek fashion items en dragen veel mannen dit opvallende sieraad op dagelijkse basis.

Zelf adviseer ik altijd om een horloge te dragen met een zekere mate aan waterdichtheid. Dit is immers gewoon handig. Horloges moeten naar mijn mening wel ergens tegen kunnen! Maar hoe weet u welk horloge te kiezen en hoe wordt de waterdichtheid van horloges nu precies aangegeven? Met welk horloge mag u zwemmen en met welk horloge kunt u onder de douche stappen? Is 5ATM genoeg of heeft u 10ATM nodig?

Aanduiding waterdichtheid horloges

Waterdichtheid van horloges wordt uitgedrukt in ATM oftewel bar, twee woorden voor hetzelfde, namelijk druk. U heeft waarschijnlijk met betrekking tot de waterdichtheid van horloges weleens woorden als 5ATM en 10ATM zien staan. Dit heeft betrekking op de druk die horloges kunnen hebben. 5ATM staat voor 5 atmosfeer en 10ATM voor 10 atmosfeer. Niet ieder waterdicht horloge is even waterdicht! Daarom staan de verschillende aanduidingen vaak duidelijk op horloges vermeldt, om zo de mate aan waterbestendigheid uit te drukken.

Waterdichtheid horloges in meters

Waterdichtheid van horloges wordt ook wel weergegeven in meters. Hoe meer meters aangegeven, hoe dieper de horloges nog waterdicht zijn. Dit is echter geen praktische aanduiding. Het aantal meters is namelijk zuiver theoretisch. De waterdruk wordt aangegeven wanneer er sprake zou zijn van stilstaand water, iets wat in de praktijk zelden tot nooit voorkomt. Zo is een 5ATM horloge tot 50 meter waterdicht en een 10ATM horloge zelfs tot 100 meter waterdicht. In de praktijk mag met 5ATM horloges wel gedoucht worden, maar niet gezwommen en kan het uurwerk van 10ATM horloges mee bij snorkelen, maar niet bij duiken.

Hoe werkt waterdichtheid dan precies?

Waterdichtheid van horloges wordt gecreëerd door het gebruik van rubberen ringen, ook wel O-ringen genoemd. De O-ringen sluiten de randen van horloges af door aan alle kanten evenredige hoeveelheid druk uit te oefenen, zoals in de onderstaande afbeelding weergegeven. De rubberen ring is gepositioneerd in een vierkante groef, in de rand van de kast, en door de verandering in bar (druk) wordt deze dieper in de kast gedrukt. Er moet in de groef dus voldoende ruimte zijn voor de O-ring om te bewegen, want deze heeft van alle kanten druk nodig om de waterdichtheid te garanderen. Daarom raden wij aan om de O-ring iedere twee jaar opnieuw in te laten smeren met siliconenvet bij een kleine beurt.

Het verschil in de maatvoering 5ATM of 10ATM zit hem dus in de dynamische belasting per kant. Als u bij wijze van spreken uw hand buiten een speedboot zou houden, komt de stroming van slechts één kant op het horloge. In dit geval is het voor de O-ring niet gemakkelijk om gelijke druk uit te oefenen.

Waterdichtheid horloges uitleg

Volgorde van waterdichtheid horloges

Water Proof of ook wel spatwaterdicht: Horloge kan tegen wat spetters water, regen, vochtige ruimtes, transpiratie.
Water Resistant 3ATM: Horloge mag korte tijd helemaal nat zijn, bijvoorbeeld bij wassen van de handen. Zwemmen of douchen mag echter niet.
Water Resistant 5ATM: Horloge mag helemaal nat worden, douchen mag maar zwemmen of duiken niet.
Water Resistant 10ATM: Horloge mag onderwater komen bij zwemmen of snorkelen. Duiken echter niet.
Water Resistant 20ATM: Horloge mag onderwater komen bij zowel zwemmen, snorkelen als bij duiken. Diepzeeduiken echter niet.
Water Resistant 100ATM: Horloge geschikt voor alle vormen van watersport, zelfs diepzeeduiken.

Als er geen 5ATM, 10ATM of andere vermelding op het horloge vermeldt staat, dan is het horloge vaak simpelweg slechts spatwaterdicht.

Keuze voor waterdichtheid

Voor dagelijks gebruik is een 5ATM horloge of 10ATM horloge goed genoeg. U hoeft zich bij 5ATM geen zorgen te maken bij het dragen van uw horloge als u onder de douche stapt. En bij 10ATM is er zelfs niets aan de hand als u plots een duik in het zwembad neemt. Natuurlijk kunt u ook voor een hogere mate aan waterdichtheid kiezen, echter meer dan 5ATM of 10ATM maakt het horloge vaak ook (veel) duurder.

Meer over waterdichtheid horloges

Voor meer informatie over waterdichtheid van horloges, over 5ATM horloges of over 10ATM horloges kunt u contact opnemen met horlogemaker Hubert Pellikaan, eigenaar van Nederlands horlogemerk Pellikaan Timing.

Ambachtslieden