De aanschaf van een sieraad

Bijzondere wensen en speciale gelegenheden. Een sieraad staat vaak symbool voor een mooi of memorabel moment in het leven. Het begin van iets nieuws of juist het einde van iets prachtigs. Hieronder twee van deze bijzondere momenten:

Een aantal jaren geleden ontmoette ik op een beurs voor de jachtbouw hier in Friesland een Duitser. We hadden telefoonnummers uitgewisseld en op een dag belt hij me op om te vragen of ik open ben. Ik vertelde dat ik momenteel niet geopend was, maar dat ik best wel even naar de winkel kon rijden als hij toch in de buurt was. Ik vroeg vervolgens hoe laat hij zou vertrekken uit Workum, ik wist namelijk dat hij daar vrienden had wonen. “Nein, ich bin jetzt zum Hause in Deutschland” antwoordde hij. Ik vroeg of hij daarna dan nog naar Workum ging, waarop hij wederom negatief antwoordde en vertelde dat hij speciaal wilde komen om een sieraad te kopen. Tot op de dag van vandaag vind ik dit nog een bijzonder moment.

Het maken van een erfstuk

Zo zijn er ook emotionele verhalen. Een aantal jaar terug heb ik een schatkistje gemaakt voor een man die zou komen te overlijden. Dit schatkistje zou hij nalaten en het zou vervolgens een familie-erfstuk worden. Dat was zijn laatste wens.

Het raakte mij enorm dat hij er zo goed over had nagedacht. Hij wist precies wat hij wilde en vertrouwde het mij toe om het voor hem te vervaardigen. Om zo’n belangrijk stuk in iemands leven te mogen maken was voor mij heel speciaal. Het eindproduct was dan ook niet zomaar een schatkistje. Het was een verhaal geworden. Voor mijn gevoel was het een prachtige manier van de familie om een herinnering tastbaar te maken.

Prijs voor chef-kok Joop Braakhekke

In het jaar 2012 werd Watze gevraagd een passende prijs te maken voor chef-kok Joop Braakhekke ter gelegenheid van het jaarlijks Fryslân Culinair Gala. Watze besloot een zilveren koksmes op een sokkel te maken en mocht de award uiteindelijk zelf uitreiken aan de chef-kok.

Joop Braakhekke prijs Fryslân Culinair Gala