Het maken van een racefiets

De racefietsen van Dutch Made Precision Bikes worden gemaakt uit een speciaal staalsoort dat in Amerika wordt vervaardigd. Chris weet als geen ander hoe dit staal te bewerken en het frame daarmee de juiste comfort en stijfheid mee te geven voor een optimale fietservaring.

Het maken van een racefiets begint altijd bij het opmeten van de fietser. Op basis van 6 lichaamsmetingen wordt de fiets ontworpen en wordt de juiste positie van de crank, zadel en stuur bepaalt. Volgens Chris is iedere fietser uniek en daarom gaat het maatwerk nóg een stapje verder: “Iedere klant heeft zijn eigen voorkeur aangaande het rijgedrag van zijn fiets. Wilt u een snelle compacte fiets? Dan kies ik voor een korte liggende achtervork en een wat steilere balhoofdhoek. Of wilt u vooral een goede stabiliteit en veel comfort? Dan maak ik de achterkant wat langer en zet de voorvork een graadje minder steil.” Per fiets en toepassing kiest de ambachtsman zelfs de meest geschikte framebuizen. Dergelijke aanpassingen in het ontwerp, rijgedrag en positionering kunnen alleen met een handgemaakte racefiets op maat.

Chris van der Gaag racefietsen op maat

Op maat betekent ook: de fiets die u het mooiste vindt. Chris bepaalt niet hoe de fiets eruit komt te zien, dat doet u zelf. Uw fantasie is eigenlijk de enige beperking. Geen twee fietsen die Chris bouwt zijn hetzelfde. “Ik maak de Synus fietsen als strakke racer, als charmante retro fiets, als functionele kilometervreter of als…..nou ja, wat u wilt!”

Chris trekt er dan ook gerust een dag voor uit om samen met zijn klant de wensen, het ontwerp, inspiratie, functionaliteiten en maatwerk te bespreken. Daarnaast vindt Chris het geweldig als de klant halverwege het maakproces eens een kijkje komt nemen. “Het hele proces van het ontwerp tot de aflevering is voor veel klanten ook ‘part of the fun’. Ze maken foto’s of zitten soms een hele ochtend erbij om de fiets te zien ontstaan. Leuk toch!”

De frames zijn gemaakt van Lytinox, een speciaal roestvrijstaalsoort dat in Amerika wordt geproduceerd, het biedt de ultieme balans tussen stijfheid en comfort. “Wat ook nog leuk is om te noemen, is mijn draaibank. Die is al zeker 50 jaar oud, en is van een oom van me geweest die instrumentenmaker was. Die bank draait nog als een zonnetje! Ik heb er zelf een verdeelkop op gemaakt die ik gebruik om de framebuizen precies op maat te frezen. Werkt perfect!”

Maak alstublieft een selectie uit een van de bovenstaande categorieën.