Wijnmaker

Wijnmaker Karel Henckens

Wijnmaker Karel Henckens heeft in het hart van beide Limburgen, in het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik, een 7 hectaren grote wijngaard samen met zijn vrouw Tine Henckens-Linssen. Op een zonovergoten zuidoosterhelling langs de Maas met een voor wijndruiven uitstekende mineraalrijke kiezel- en grindterroir verbouwen zij met veel passie de Pinot-wijnen. Het geheel omvat nu samen meer dan 30.000 wijnstokken. Deze Pinot-druivenrassen zijn optimaal aangepast aan de klimatologische- en bodemomstandigheden (grind) van het Maasland.

Meer over Wijnmaker Karel

Bent u, of kent u een Wijnmaker?

Kent u een wijnmaker en wilt u graag dat zijn/haar online aanwezigheid vergroot wordt en meer mensen hem/haar moeten leren kennen? Of bent u een wijnmaker en wilt u graag direct in contact komen met bezoekers van Mijn Ambacht en uw online activiteiten versterken?
- Laat dan even uw naam en telefoonnummer achter zodat wij contact met u op kunnen nemen!

Klik hier om een ambacht aan te melden

Het ambacht van wijnmaker

Wat doet een wijnmaker? Het klinkt bijzonder romantisch. Men denkt aan druivensoorten, wijngaarden, wijnhuizen, wijnvaten en wijnflessen. Wijn maken is een echte ambacht. En dat betekent ‘vak waarbij je iets met de handen wordt vervaardigd’. De wijnmaker heeft inderdaad zijn handen nodig, en daarnaast moet hij heel wat kennis in huis hebben om stap voor stap ervaring op te bouwen om van simpele druiven overheerlijke wijn te maken.

In onze contreien wordt sinds 750 na Christus wijn verbouwd. We kennen dus een lange traditie. En ook al zijn we niet direct het eerste land waaraan je denkt, toch zijn er in onze lage landen heel wat meer ambachtelijke wijnmakers actief dan dat u wellicht zou vermoeden. Velen zijn liefhebbers, enkelen slagen er ook in om eigen wijnproductie te verkopen en ja, zelfs reputatie op te bouwen.

Proces van de wijnmaker

Wijn maken doe je niet op één, twee, drie. Een ambachtelijk wijnmaker heeft geduld en passie nodig. Hij moet op zijn terroir studeren en uitproberen, falen, experimenteren en opnieuw proberen. Hard werken dus. De ambachtelijk wijnmaker leeft intens met seizoenen en natuur, maar naast meevallers (warme zomer) zijn er helaas ook tegenvallers (natte zomer, schimmels) waarmee de wijnmaker rekening mee moet houden.

Om lekkere wijn te maken moeten druiven goed kunnen rijpen en daarvoor is warmte, zon en nét genoeg regenval nodig. Ons land ligt op de noordelijke grens van waar goede druiven kunnen groeien. De wijnmaker moet zorgvuldig bepalen waar wijnstokken worden gepland, namelijk op zuidelijke flanken, want die ontvangen meer zonneschijn. Wijngaarden liggen ook best op hellingen, zodat regen sneller afwatert. En bepaalde druivensoorten verdragen ons koeler klimaat iets beter. Onderhouden van de wijngaard is ook essentieel, snoeien van wijnranken bijvoorbeeld vergt een specifieke techniek. Al dat harde werk is echter vergeten op het moment dat de wijnmaker zijn kwalitatieve druiven met de hand oogst.

De wijn in de fles

Hoe maakt de wijnmaker van zijn oogstgoed nu een lekkere wijn? Hij gebruikt een arsenaal aan benodigdheden, toestellen en materialen. Hij perst zijn druiven, hij maakt alcohol, hij zorgt voor het noodzakelijke gistingsproces en tenslotte klaart hij en bottelt hij zijn wijn.

Ambachtelijk wijn maken vergt geduld en jarenlange noeste arbeid om tot een mooi eindproduct te komen. Maar de voldoening om hiermee bezig te zijn is enorm. Of, de reis is even belangrijk als de uiteindelijke, mooie bestemming.